Water management at sheep rearing ranches according to three late 19th century handbooks.
Gestión del agua en estancias ovejeras según algunos manuales de finales del siglo XIX
Author
Suárez, Pablo
Abstract
Water was a key factor for organisation and production at sheep rearing estancias (ranches). Even though it attracted little attention by historians.The present work intends to survey how relevant water was for three authors who were deemed as essential for that period: Hernández, Lemée, Zeballos and Daireaux.They propose a number of water sourcing techniques and devices for the purpose of sheep farming, which required some investment in infrastructure and a combination of traditional know-how and state of the art technology. El agua fue un factor fundamental en la organización y en la producción de las estancias ovejeras, aunque no haya merecido demasiados estudios específicos por parte de los historiadores. El presente trabajo se propone analizar qué importancia le asignaban al agua tres autores considerados claves para el período: José Hernández, Estanislao Zeballos, Carlos Lemée y Godofredo Daireaux. Los autores proponen ciertas intervenciones para poner el recurso a disposición de la producción; para ello, se requerían ciertas inversiones en infraestructura y conocimientos que combinaron saberes antiguos con tecnologías de avanzada para la época.