• Journals
  • Discipline
  • Indexed
  • Institutions
  • About
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  •   Home
  • Pontificia Universidad Católica de Chile
  • Psykhe
  • View Item
  •   Home
  • Pontificia Universidad Católica de Chile
  • Psykhe
  • View Item

Perceived Discrimination and Obesity: The Role of Negative Affectivity and Diet Quality

Percepción de Discriminación y Obesidad: el Rol de la Afectividad Negativa y la Calidad de la Dieta

Author
Gómez-Pérez, Daniela

Salinas-Rehbein, Belén

Becerra-Muñoz, Catalina

Ortiz, Manuel S.

Full text
http://ojs.uc.cl/index.php/psykhe/article/view/26843
10.7764/psykhe.2019.22325
Abstract
Several risk factors have been linked to the etiology of obesity, including genetic, psychological, and behavioral factors. The aim of the study was to determine whether perceived discrimination was directly associated with obesity, and indirectly via negative affectivity and diet quality. Four hundred and twenty participants from a regional state university in southern Chile were enrolled in the study, using a convenience non-probabilistic sampling procedure (248 women, average age 44 years, SD = 8.79). Participants completed measures of perceived discrimination, perceived psychological stress, state-trait anxiety, and depressive symptoms (CES-D) and self-reported their diet quality. Structural equation modeling revealed that perceived discrimination was not directly related to obesity (measured using waist size circumference, WSC), however, it was found to be associated with negative affectivity. The latter factor was associated with diet quality, which was itself directly related to WSC. There is a sequenced mediated effect of perceived discrimination on WSC via negative affectivity and diet quality. Though small, this effect is statistically significant. The negative effects of perceived discrimination on health are highlighted and an underlying mechanism linking these variables is identified.
 
Diversos factores se asocian con la etiología de la obesidad, dentro de los cuales figuran factores genéticos, psicológicos y conductuales. El objetivo del estudio fue determinar si la discriminación percibida estuvo asociada directamente con obesidad e indirectamente, vía afectividad negativa y calidad de la dieta. Se realizó un muestreo no probabilístico por conveniencia de 420 funcionarios de una universidad regional estatal del sur de Chile (248 mujeres, promedio edad 44 años, DE = 8,79), quienes respondieron la escala de percepción de discriminación, estrés psicológico percibido, el inventario de ansiedad rasgo-estado y la escala de depresión CES-D, además de autorreportar la calidad de su dieta. El análisis de ecuaciones estructurales reveló que la discriminación no se relacionó directamente con la obesidad (medida con el perímetro de cintura), pero sí con la afectividad negativa, lo que se vinculó con calidad de la dieta y esta con el perímetro de cintura. Existe una secuencia de mediación de la percepción de discriminación en el perímetro de cintura, vía afectividad negativa y calidad de la dieta que, aunque pequeña en magnitud, es estadísticamente significativa. Se destacan los efectos negativos de la discriminación en salud y se identifica un mecanismo subyacente a esta relación.
 
Metadata
Show full item record
Discipline
Artes, Arquitectura y UrbanismoCiencias Agrarias, Forestales y VeterinariasCiencias Exactas y NaturalesCiencias SocialesDerechoEconomía y AdministraciónFilosofía y HumanidadesIngenieríaMedicinaMultidisciplinarias
Institutions
Universidad de ChileUniversidad Católica de ChileUniversidad de Santiago de ChileUniversidad de ConcepciónUniversidad Austral de ChileUniversidad Católica de ValparaísoUniversidad del Bio BioUniversidad de ValparaísoUniversidad Católica del Nortemore

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister
Dirección de Servicios de Información y Bibliotecas (SISIB) - Universidad de Chile
© 2019 Dspace - Modificado por SISIB