Chemical composition of the essential oil of Aloysia triphylla (L'Hér) Britton due to water deficit and seasonality
Composición química de aceite esencial de Aloysia triphylla (L'Hérit) Britton en función de la deficiencia hídrica y estacionalidad
Author
Prochnow, Daiane
Altissimo, Bruna Stringari
da Silva, Juliano Cesar
Meira, Daniela
Caron, Braulio Otomar
Heinzmann, Berta Maria
Schmidt, Denise
Abstract
The essential oil has change in relation to environmental variations with changes according to exposure to stress and seasonal period. This study aimed to evaluate the chemical composition of essential oil of the Aloysia triphylla subjected to different periods of drought in the four seasons. The experiment was conducted in greenhouse, in randomized block design in a bifactorial 5x4. The treatments consisted of five periods of water deficit (3, 6, 9, 12 days without irrigation and daily irrigation) and four seasons (spring, summer, autumn and winter), with five repetitions. The evaluations were conducted in the middle of each season. The essential oil components showed changes only in relation to the seasons, did not differ between periods of water deficit. Citral decreased concentration in winter and increased in the fall and summer. The winter season favored minority components. El aceite esencial tiene alteraciones en relación a las variaciones ambientales con modificaciones de acuerdo con la exposición al estrés y periodo estacional. El presente trabajo tuvo como objetivo evaluar la composición química de aceite esencial de Aloysia triphylla sometida a diferentes periodos de déficit hídrico, en las cuatro estaciones del año. El experimento fue conducido en invernadero plástico, con un delineamiento experimental de bloques casualizados en esquema bifactorial 5x4. Los tratamientos fueron constituidos de cinco periodos de déficit hídrico (3, 6, 9, 12 días sin irrigación e irrigación diaria) y cuatro estaciones (primavera, verano, otoño e invierno), con cinco repeticiones. Las evaluaciones fueron realizadas en la mitad de cada estación del año. Los componentes de aceite esencial presentaron variación solamente en relación a las estaciones del año, no difiriendo entre los periodos de deficiencia hídrica. El citral disminuyó su concentración en el invierno y aumento en el otoño y verano. La estación de invierno favoreció los componentes minoritarios.