Volatile constituents of Atalantia roxburghiana Hook. f., Tetradium trichotorum Lour. and Macclurodendron oligophlebia (Merr.) Hartl. (Rutaceae) from Vietnam
Compuestos volátiles de Atalantia roxburghiana Hook. f., Tetradium trichotorum Lour. y Macclurodendron oligophlebia (Merr.) Hartl. (Rutaceae) provenientes de Vietnam
Author
Chinh, Hoang V.
Dai, Do N.
Hoi, Tran M.
Ogunwande, Isiaka A.
Abstract
The chemical constituents of essential oils obtained by hydrodistillation of the leaves of Atalantia roxburghiana Hook. f. and Tetradium trichotomum Lour., as well as the leaves and fruits of Macclurodendron oligophlebia (Merr.) Hartl. (Rutaceae) are being reported. The essential oils were analysed by using gas chromatography (GC) and gas chromatography coupled with mass spectrometry (GC-MS). Sabinene (36.9%) was the most singly abundant compound in the leaf of A. roxburghiana. The major constituents present in the leaf oil of T. trichotorum were (E)-β-ocimene (24.8%), α-pinene (10.4%), (Z)-β-ocimene (9.4%) and β-caryophyllene (8.0%). On the other hand, while α-pinene (17.5%), β-caryophyllene (15.5%) and caryophyllene oxide (10.6%) occurred in higher proportion in the leaf of M. oligophlebia, the fruit oil was dominated by benzyl benzoate (16.8%), (E, E)-farnesol (8.3%) and β-caryophyllene (6.0%). Se muestran los constituyentes químicos de los aceites esenciales obtenidos, por hidrodestilación, de las hojas de Atalantia roxburghiana Hook. f. y de Tetradium trichotomum Lour., así como de las hojas y frutos de Macclurodendron oligophlebia (Merr.) Hartl. (Rutaceae). Los aceites esenciales fueron analizados por Cromatografía de Gases (CG) y por Cromatografía de Gases acoplada a Espectrometría de Masas (CG-EM). El compuesto más abundante en las hojas de A. roxburghiana es el sabineno (36.9%); mientras que los mayoritarios en el aceite de las hojas de T. trichotomum fueron (E)-β-ocimeno (24.8%), α-pineno (10.4%), (Z)-β-ocimeno (9.4%) y β-cariofileno (8.0%). En las hojas de M. oligophlebia los compuestos más abundantes fueron α-pineno (17.5%), β-cariofileno (15.5%) y óxido de cariofileno (10.6%); sin embargo, en el aceite obtenido del fruto fueron benzoato de bencilo (16.8%), (E, E)-farnesol (8.3%) y β-cariofileno (6.0%).