Chemical composition and antibacterial activity of essential oils from the rhizomes of Cyperus papyrus L. grown in South Africa
Composición química y actividad antibacterial de los aceites esenciales de los rizomas de Cyperus papurus L., crecidos en Sudafrica
dc.creator | Lawal, Oladipupo Adejumobi | |
dc.creator | Ogunwande, Isiaka Ajani | |
dc.creator | Opoku, Andy Rowland | |
dc.creator | Oyedeji, Adebola Omowunmi | |
dc.date | 2016-05-30 | |
dc.date.accessioned | 2022-03-28T14:19:28Z | |
dc.date.available | 2022-03-28T14:19:28Z | |
dc.identifier | https://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/266 | |
dc.identifier.uri | https://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/180296 | |
dc.description | Essential oils hydrodistilled from the rhizomes of Cyperus papyrus L. growing wild in two localities (KwaDlangezwa and Richard’s Bay) of uMhlathuze City, KwaZulu-Natal Province, South Africa has been studied. The major components of KwaDlangezwa oil were caryophyllene oxide (12.7%), cyperene (10.2%) and 1,8-cineole (8.4%). The oil of Richard’s Bay comprised mainly of caryophyllene oxide (24.4%), humulene epoxide II (13.2%), aristolene (9.1%) and aromadendrene epoxide II (7.3%). The antibacterial activity of the oils was assayed using agar-disc diffusion and broth-microdilution methods. The minimum inhibitory concentration (MIC) revealed that the oil samples inhibited the growth of Staphylococcus aureus (ATCC 3983 and ATCC 6538), with MIC of 1.25 and 0.31 mg/mL for each oil. Streptococcus faecalis (ATCC 29212; MIC of 1.25 and 0.6 mg/mL, respectively) and Escherichia coli (ATCC 4983; MIC of 1.25 mg/mL for both oils). Only the Richard Bay oil showed activity against Bacillus cereus and Bacillus pumilus with MIC of 1.25mg/mL, respectively. | en-US |
dc.description | Los aceites esenciales hidrodestilados de los rizomas de Cyperus papyrus L., que crecen en dos localidades (KwaDlangezwa y Bahía Richard) de la ciudad de uMhlathuze, la provincia KwaZulu-Natal, de Sudafrica han sido estudiados. Los mayores componentes del aceite de KwaDlangezwa fueron óxido de cariofileno (12,7 %), cipereno (10,2 %) y 1,8-cineol (8,4%). El aceite de la bahía de Richard consistió principalmente cariofileno (24,4 %), epóxido II de humuleno (13,2%), aristoleno (9,1%) y epóxido II de aromandreno (7,3%). La actividad antibacterial de los aceites fueron ensayados utilizando la difusión en discos de agar y el método de microdilución en caldo. La concentración mínima inhibitoria (CMI) reveló que las muestras inhibieron el crecimiento de Staphylococcus aureus (ATCC 3983 y ATCC 6538), con una MIC de 1,25 y 0,31 mg/ml de cada aceite. Streptococcus faecalis (ATCC 29212; CMI de 1,25 y 0.6 mg/mL, respectivamente) y Escherichia coli (ATCC 4983; CMI de 1,25 mg/mL para ambos aceites). Solo el aceite de la bahía Richard mostró actividad contra Bacillus cereus y Bacillus pumilis con CMI de 1,25 mg/mL, respectivamente. | es-ES |
dc.format | application/pdf | |
dc.language | spa | |
dc.publisher | MS-Editions | es-ES |
dc.relation | https://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/266/275 | |
dc.rights | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 | es-ES |
dc.source | Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas; Vol. 15 No. 3: May 2016; 136-143 | en-US |
dc.source | Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas; Vol. 15 Núm. 3: Mayo 2016; 136-143 | es-ES |
dc.source | 0717-7917 | |
dc.subject | Cyperus papyrus | es-ES |
dc.subject | Ciperaceae | es-ES |
dc.subject | Composición de sus aceites esenciales | es-ES |
dc.subject | Óxido de cariofileno | es-ES |
dc.subject | Actividad antibacterial | es-ES |
dc.subject | Cyperus papyrus | en-US |
dc.subject | Cyperaceae | en-US |
dc.subject | Essential oil composition | en-US |
dc.subject | Caryophyllene oxide | en-US |
dc.subject | Antibacterial activity | en-US |
dc.title | Chemical composition and antibacterial activity of essential oils from the rhizomes of Cyperus papyrus L. grown in South Africa | en-US |
dc.title | Composición química y actividad antibacterial de los aceites esenciales de los rizomas de Cyperus papurus L., crecidos en Sudafrica | es-ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |