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Composición química y actividad antibacterial de los aceites esenciales de los rizomas de Cyperus papurus L., crecidos en Sudafrica

dc.creatorLawal, Oladipupo Adejumobi
dc.creatorOgunwande, Isiaka Ajani
dc.creatorOpoku, Andy Rowland
dc.creatorOyedeji, Adebola Omowunmi
dc.date2016-05-30
dc.date.accessioned2022-03-28T14:19:28Z
dc.date.available2022-03-28T14:19:28Z
dc.identifierhttps://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/266
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/180296
dc.descriptionEssential oils hydrodistilled from the rhizomes of Cyperus papyrus L. growing wild in two localities (KwaDlangezwa and Richard’s Bay) of uMhlathuze City, KwaZulu-Natal Province, South Africa has been studied. The major components of KwaDlangezwa oil were caryophyllene oxide (12.7%), cyperene (10.2%) and 1,8-cineole (8.4%). The oil of Richard’s Bay comprised mainly of caryophyllene oxide (24.4%), humulene epoxide II (13.2%), aristolene (9.1%) and aromadendrene epoxide II (7.3%). The antibacterial activity of the oils was assayed using agar-disc diffusion and broth-microdilution methods. The minimum inhibitory concentration (MIC) revealed that the oil samples inhibited the growth of Staphylococcus aureus (ATCC 3983 and ATCC 6538), with MIC of 1.25 and 0.31 mg/mL for each oil. Streptococcus faecalis (ATCC 29212; MIC of 1.25 and 0.6 mg/mL, respectively) and Escherichia coli (ATCC 4983; MIC of 1.25 mg/mL for both oils). Only the Richard Bay oil showed activity against Bacillus cereus and Bacillus pumilus with MIC of 1.25mg/mL, respectively.en-US
dc.descriptionLos aceites esenciales hidrodestilados de los rizomas de Cyperus papyrus L., que crecen en dos localidades (KwaDlangezwa y Bahía Richard) de la ciudad de uMhlathuze, la provincia KwaZulu-Natal, de Sudafrica han sido estudiados. Los mayores componentes del aceite de KwaDlangezwa fueron óxido de cariofileno (12,7 %), cipereno (10,2 %) y 1,8-cineol (8,4%). El aceite de la bahía de Richard consistió principalmente cariofileno (24,4 %), epóxido II de humuleno (13,2%), aristoleno (9,1%) y epóxido II de aromandreno (7,3%). La actividad antibacterial de los aceites fueron ensayados utilizando la difusión en discos de agar y el método de microdilución en caldo. La concentración mínima inhibitoria (CMI) reveló que las muestras inhibieron el crecimiento de Staphylococcus aureus (ATCC 3983 y ATCC 6538), con una MIC de 1,25 y 0,31 mg/ml de cada aceite. Streptococcus faecalis (ATCC 29212; CMI de 1,25 y 0.6 mg/mL, respectivamente) y Escherichia coli (ATCC 4983; CMI de 1,25 mg/mL para ambos aceites). Solo el aceite de la bahía Richard mostró actividad contra Bacillus cereus y Bacillus pumilis con CMI de 1,25 mg/mL, respectivamente.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherMS-Editionses-ES
dc.relationhttps://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/266/275
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0es-ES
dc.sourceBoletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas; Vol. 15 No. 3: May 2016; 136-143en-US
dc.sourceBoletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas; Vol. 15 Núm. 3: Mayo 2016; 136-143es-ES
dc.source0717-7917
dc.subjectCyperus papyruses-ES
dc.subjectCiperaceaees-ES
dc.subjectComposición de sus aceites esencialeses-ES
dc.subjectÓxido de cariofilenoes-ES
dc.subjectActividad antibacteriales-ES
dc.subjectCyperus papyrusen-US
dc.subjectCyperaceaeen-US
dc.subjectEssential oil compositionen-US
dc.subjectCaryophyllene oxideen-US
dc.subjectAntibacterial activityen-US
dc.titleChemical composition and antibacterial activity of essential oils from the rhizomes of Cyperus papyrus L. grown in South Africaen-US
dc.titleComposición química y actividad antibacterial de los aceites esenciales de los rizomas de Cyperus papurus L., crecidos en Sudafricaes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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