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Essential oil composition and antichemotactic activity of Stenachaenium Benth. species native to South Brazil

Composición y actividad antiquimiotaxica del aceite esencial de especies Stenachaenium Benth. nativas de Sur de Brasil

Author
Danielli, Letícia J.

Reis, Monique dos

Roman, Renatha

Bordignon, Sérgio A. L.

Apel, Miriam A.

Full text
https://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/269
Abstract
Chemical composition of essential oils from four Stenachaenium species from South Brazil were established by gas chromatography coupled with mass spectrometry (GC/MS). The major compounds identified in the oil of S. megapotamicum were a coumarin derivative, 2H-1-benzopyran-2-one,7-(3-methylbutoxy) (24.0%), β-bisabolene (12.8%) and thymol methyl ether (7.1%). The oil of S. adenanthum contained mainly pogostol (14.0%). S. riedelli oil showed significant presence of aliphatic compounds, with predominance of hexadecanoic acid in all samples (leaves, inflorescence and leaves collected during of inflorescence period). Hexadecanoic acid (23.8%) was also the main component in S. macrocephalum. Concerning antichemotactic activity, all the oil samples tested showed a significant leukocyte migration inhibition compared to chemotactic stimulant (lipopolysaccharide from Escherichia coli - LPS), at concentrations of 1 to 5 μg/mL, except for S. adenanthum. These results suggest that the essential oils of some Stenachaenium species could inhibit acute inflammatory process, because the migration of neutrophils occurs mainly in the early inflammatory process.
 
Se estableció la composición química de los aceites esenciales de cuatro especies de Stenachaenium del Sur de Brasil mediante cromatografía de gases acoplada a espectrometría de masas (CG/EM). Los compuestos mayoritarios identificados en el aceite de S. megapotamicum fueron: un derivado de cumarina, 2H-1-benzopiran-2-ona,7- (3-metilbutoxi) (24,0%), β-bisaboleno (12,8%) y éter metil timol (7,1%). El aceite de S. adenanthum presentó principalmente pogostol (14,0%). El aceite de S. riedelli mostró una significativa presencia de compuestos alifáticos, con predominio de ácido hexadecanoico en todas las muestras (hojas, inflorescencias y hojas recolectadas durante del período de la inflorescencia). También el ácido hexadecanoico (23,8%) fue el principal componente en S. macrocephalum. En cuanto a la actividad antichemotaxica, todas las muestras de aceites ensayadas a concentraciones de 1 a 5 μg/ml, excepto para S. adenanthum, mostraron una inhibición significativa en la migración de leucocitos en comparación con agente quimiotáctico (lipopolisacárido de Escherichia coli – LPS). Estos resultados sugieren que los aceites esenciales provenientes de diferentes especies de Stenachaenium podrían inhibir procesos inflamatorios agudos, debido a que la migración de los neutrófilos se produce principalmente en el proceso inflamatorio temprano.
 
Metadata
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