Antibacterial activity of essential oils of Aloysia polystachya and Lippia turbinata (Verbenaceae)
Actividad antibacteriana de los aceites esenciales de Aloysia polystachya y Lippia turbinata (Verbenaceae)
Author
Pérez-Zamora, Cristina M
Torres, Carola A.
Aguado, María I.
Bela, Alberto J.
Nuñez, María B.
Bregni, Carlos
Abstract
Aloysia polystachya and Lippia turbinata are medicinal and aromatic plants. Nevertheless, there are few reports in literature concerning the biological properties of species that grow in northeastern Argentina. The antibacterial activity and the chemical composition of both essential oils were evaluated in this work. The extraction was performed by steam distillation and their volatile compounds were determined by gas chromatography/mass spectrometry. The antibacterial activity was evaluated by disc diffusion and broth microdilution assay. The main compounds were carvone (78.9%) and limonene (14.2%) in A. polystachya and carvone (80.77%), limonene (8.73%), β-caryophyllene (2.13%) and 1,8-cineole (1.70%) in L. turbinata. Both essential oils were bactericide against Escherichia coli ATCC 35218 and clinical isolates of Enterobacter cloacae and Klebsiella pneumoniae. Essential oil of A. polystachya was also bactericide against Staphylococcus aureus ATCC 29212, S. aureus ATCC 25923 and clinical strain of S. aureus methicillin susceptible. Aloysia polystachya y Lippia turbinata son plantas medicinales y aromáticas. Hay pocos informes en la literatura sobre las propiedades biológicas de especies que crecen en el nordeste de Argentina. La actividad antibacteriana y la composición química de ambas especies se evaluaron en este trabajo. La extracción se realizó por destilación con vapor y sus compuestos se determinaron por cromatografía gaseosa/espectrometría de masa. La actividad antibacteriana fue evaluada por difusión en discos y microdilución en caldo. Los principales compuestos fueron carvona (78.9%) y limoneno (14.2%) en A. polystachya y carvona (80.77%), limoneno (8.73%), β-cariofileno (2.13%) y 1,8-cineol (1.70%) en L. turbinata. Ambos aceites esenciales fueron activos contra Escherichia coli ATCC 35218 y aislamientos clínicos de Enterobacter cloacae y Klebsiella pneumoniae. El aceite esencial de A. polystachya fue bactericida contra Staphylococcus aureus ATCC 29212, S. aureus ATCC 25923 y aislamientos clínicos de S. aureus sensible a meticilina.