Show simple item record

Cianolípidos en las semillas de Sapindus saponaria L

dc.creatorRodríguez-Hernández, Diego
dc.creatorDemuner, Antonio J.
dc.creatorMontanari, Ricardo M.
dc.creatorBarbosa, Luiz C.A.
dc.date2016-10-30
dc.date.accessioned2022-03-28T14:19:30Z
dc.date.available2022-03-28T14:19:30Z
dc.identifierhttps://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/288
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/180317
dc.descriptionThe chemical composition of the oil extracted from the seeds of Sapindus saponaria L., (Sapindaceae), was investigated. Cyanolipids constituted 5% hexane extract of the seeds, whereas triacylglycerols (TAG) accounted for 90%. The oil contains type III cyanolipids (CL) 1-cyano-2-hydroxymethylprop-1-en-3-ol-diesters. Structural investigation of the oil components was accomplished by chemical, chromatographic (TLC, CC, GC-MS), and spectroscopic (IR, NMR) means. GC-MS analysis showed that fatty acids were dominant in the CL components of the oil from S. saponaria L., with cis-11-eicosenoic acid, cis-11-octadecenoic acid and eicosanoic acid as the only esterified fatty acyl chains respectively. This being the first report of this kind of natural products (CL), located in the seeds of this plant.en-US
dc.descriptionLa composición química del aceite de las semillas de Sapindus saponaria L., (Sapindaceae), fue investigada. Cianolípidos (CL) constituyen el 5% del extracto hexanico de las semillas, mientras que los triacilgliceroles (TAG) representaron el 90%. La fracción cianolipídica estaba compuesta por el CL tipo III, el diester de 1-ciano-2-hidroximetilprop-3-en-1-ol. La investigación estructural de los componentes del aceite se logró mediante técnicas cromatografícas, (CCF, CC, GC-MS), y espectroscópicas (IR, RMN). El análisis por GC-MS mostró que los ácidos grasos tales como: ácidos cis-11-eicosenoico, cis-11-octadecanoico y eicosanoico fueron los únicos ácidos grasos esterificados ubicados en el extracto rico en CL tipo III. Siendo este el primer reporte de esta clase de productos naturales (CL) ubicados en las semilla de esta planta.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherMS-Editionses-ES
dc.relationhttps://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/288/296
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0es-ES
dc.sourceBoletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas; Vol. 15 No. 6: November 2016; 364-372en-US
dc.sourceBoletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas; Vol. 15 Núm. 6: Noviembre 2016; 364-372es-ES
dc.source0717-7917
dc.subjectCianolípidoses-ES
dc.subjectSapindus saponariaes-ES
dc.subjectSapindaceaees-ES
dc.subjectÁcidos grasoses-ES
dc.subjectCyanolipidsen-US
dc.subjectSapindus saponariaen-US
dc.subjectSapindaceaeen-US
dc.subjectFatty acidsen-US
dc.titleCyanolipids from Sapindus saponaria L. seeds oilen-US
dc.titleCianolípidos en las semillas de Sapindus saponaria Les-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record