Morphological alterations and time-kill studies of the essential oil from the leaves of Coriandrum sativum L. on Candida albicans
Alteraciones morfológicas y estudios de letalidad del aceite esencial de las hojas de Coriandrum sativum L. en Candida albicans
Author
Sousa, Janiere P.
Queiroz, Everton O.
Guerra, Felipe Q.S.
Mendes, Juliana M.
Pedrosa, Zilmara V.
Filho, Abrahão A.O.
Pereira, Fillipe O.
Trajano, Vinicius N.
Souza, Fábio S.
Lima, Edeltrudes O.
Abstract
The objective of this study was to evaluate the morphological alterations and time-kill of the essential oil of the leaves of C. sativum L. on strains of C. albicans. The essential oil was submitted to gas chromatography-mass spectrometry analysis. The predominant component identified was linalool (39.78%). Minimal inhibitory concentration and minimal fungicidal concentration of the essential oil were respectively 512 and 1024 μg.mL-1 for 90% of the strains tested. In the time-kill curves, the essential oil showed a concentration-dependent fungicidal effect. In the micromorphology assay it caused a significant reduction in pseudohyphae, an important pathogenic factor of C. albicans. El objetivo de este estudio fue evaluar las alteraciones morfológicas y de letalidad del aceite esencial de las hojas de C. sativum L. en cepas de C. albicans. El aceite esencial se presentó a gas análisis de espectrometría de cromatografía-masa. El componente predominante identificado fue linalol (39,78%). Concentración inhibitoria mínima y concentración mínima fungicida del aceite esencial fueron, respectivamente, 512 y 1.024 ìg.mL-1 para 90% de las cepas probadas. En las curvas el tiempo-matar, el aceite esencial mostró un efecto fungicida dependiente de la concentración. En el ensayo de micromorfología causó una reducción significativa en pseudohifas, un importante factor patógeno de C. albicans.