Variation in phenolic, antioxidant and vitamin amounts among some medicinal plants and investigation by PCA analysis: Lamiaceae family
Variación en las cantidades de fenoles, antioxidantes y vitaminas entre algunas plantas medicinales e investigación por análisis PCA: familia Lamiaceae
Author
Bozhüyük, Ayşe Usanmaz
Kordalı, Şaban
Güneş, Adem
Beyzi, Erman
Turan, Metin
Ersoy, Nilda
Full text
https://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/29610.37360/blacpma.22.21.4.27
Abstract
Aromatic and medicinal plants are of great importance to determine the contents of the active compounds of plant origin and to evaluate them depending on variety and climate factors in order to determine the phenolic, antioxidant enzyme activity, vitamin contents in species belonging to the Lamiaceae family. Examination of the characteristics of different species, the highest peroxidase (POD) enzyme activity, ascorbate peroxidase (AxPOD), total antioxidant (TA), malondialdehyte (MDA), caffeic acids (CA), vitamin C contents, and chloric acid (ChA) were obtained in the M. longifolia species. The highest vitamin E and catalase (CAT) were determined in the S. hortensis species but the highest total phenolic (TP), superoxide dismutase (SOD) enzyme, hydrogen peroxide (H2O2) and chlorogenic acid (ChgA) were determined in the S. spicigera species. As a result of PCA analysis, it can be said that Mentha longifolia (L.) Hudson and Satureja spicigera species have significant value in terms of biochemical and phenolic content. Las plantas aromáticas y medicinales son de gran importancia para determinar el contenido de los compuestos activos de origen vegetal y evaluarlos en función de la variedad y factores climáticos con el fin de determinar la actividad enzimática fenólica, antioxidante, contenido vitamínico en especies pertenecientes a la familia Lamiaceae. El examen de las características de diferentes especies, la mayor actividad enzimática de peroxidasa (POD), ascorbato peroxidasa (AxPOD), antioxidante total (TA), malondialdehído (MDA), ácidos cafeicos (CA), contenido de vitamina C y ácido clorhídrico (ChA) se obtuvieron en la especie M. longifolia. La mayor cantidad de vitamina E y catalasa (CAT) se determinó en la especie S. hortensis, pero la mayor cantidad total de enzima fenólica (TP), superóxido dismutasa (SOD), peróxido de hidrógeno (H2O2) y ácido clorogénico (ChgA) se determinó en la especie S. spicigera. Como resultado del análisis de PCA, se puede decir que las especies Mentha longifolia (L.) Hudson y Satureja spicigera tienen un valor significativo en términos de contenido bioquímico y fenólico.