Show simple item record

dc.creatorChakraborty , Souraditya
dc.creatorHalder Mallick , Priyanka
dc.date2021-09-20
dc.date.accessioned2022-07-04T16:23:50Z
dc.date.available2022-07-04T16:23:50Z
dc.identifierhttps://portalrevistas.uct.cl/index.php/safer/article/view/2423
dc.identifier10.7770/safer-V11N1-art2423
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/185612
dc.descriptionRearing larval forms of fishes is a crucial and critical step in aquaculture practices. Proper nurturing of juvenile forms is important to ensure their survival and growth. Supplementary feeds have been used long since to augment growth and productivity of fishes throughout the world. Despite, availability of a variety of advanced artificial feeds, zooplanktons have been preferred over artificial feeds for their qualities like: better digestibility, nutritional levels, preference by fish larvae and economic feasibility, especially for rearing young fin and shell fish species. Conventionally, Artemia sp. (brine shrimps) has been preferred among live feed organisms for rearing of fish larvae, but, applicability of cladocerans has been less explored despite their several beneficial features. Studies have reported most cladocerans species (especially, Moina sp. and Daphnia sp.) are nutritionally rich comprising of a variety of essential fatty acids, amino acids, digestive enzymes and micronutrients etc. Being an important component of trophic structure in water bodies, they form a link between different trophic levels through food chain relationships, ensuring nutrient dynamics. Their small size and jerky movements make them attractive to larval fish forms. Moreover, their cost effective culture process can thus be an efficient, feasible, economical and sustainable alternative to comparatively costlier and less abundant Artemia feed. This article endeavours to review and highlight the efficiency of cladocerans over Artemia feed for providing a viable and sustainable diet in commercial aquaculture practice.en-US
dc.descriptionLa cría de formas larvarias de peces es un paso crucial y crítico en las prácticas de acuicultura. La crianza adecuada de las formas juveniles es importante para asegurar su supervivencia y crecimiento. Los alimentos complementarios se han utilizado desde hace mucho tiempo para aumentar el crecimiento y la productividad de los peces en todo el mundo. A pesar de la disponibilidad de una variedad de alimentos artificiales avanzados, se ha preferido el zooplancton a los alimentos artificiales por sus cualidades como: mejor digestibilidad, niveles nutricionales, preferencia por larvas de peces y viabilidad económica, especialmente para la cría de especies jóvenes de aletas y mariscos. Convencionalmente, Artemia sp. (camarones de salmuera) se ha preferido entre los organismos de alimento vivo para la cría de larvas de peces, pero la aplicabilidad de los cladóceros se ha explorado menos a pesar de sus diversas características beneficiosas. Los estudios han informado que la mayoría de las especies de cladóceros (especialmente, Moina sp. Y Daphnia sp.) Son nutricionalmente ricas y comprenden una variedad de ácidos grasos esenciales, aminoácidos, enzimas digestivas y micronutrientes, etc. Al ser un componente importante de la estructura trófica en los cuerpos de agua, Formar un vínculo entre diferentes niveles tróficos a través de las relaciones de la cadena alimentaria, asegurando la dinámica de los nutrientes. Su pequeño tamaño y movimientos espasmódicos los hacen atractivos para las larvas de peces. Además, su proceso de cultivo rentable puede ser una alternativa eficiente, factible, económica y sostenible a los piensos de Artemia comparativamente más costosos y menos abundantes. Este artículo intenta revisar y resaltar la eficiencia de los cladóceros sobre el alimento de Artemia para proporcionar una dieta viable y sostenible en la práctica de la acuicultura comercial.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherUniversidad Católica de Temucoen-US
dc.relationhttps://portalrevistas.uct.cl/index.php/safer/article/view/2423/2209
dc.rightsCopyright (c) 2021 Sustainability, Agri, Food and Environmental Researchen-US
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0en-US
dc.sourceSustainability Agri Food Environmental Research (SAFER); Vol. 11 (2023): Ahead of Print 1es-ES
dc.sourceSustainability, Agri, Food and Environmental Research; Vol. 11 (2023): Ahead of Print 1en-US
dc.source0719-3726
dc.titleCladocera as a substitute for Artemia as live feed in aquaculture practices: a review.en-US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record