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Type of muscle fibre and its relationship to the Speech-Language Pathology approach in swallowing disorders

Tipo de fibra muscular y su relación con el abordaje fonoaudiológico en los trastornos de la deglución

Author
González, Gabriel

Full text
https://revfono.uchile.cl/index.php/RCDF/article/view/60189
10.5354/0719-4692.2020.60189
Abstract
Swallowing intervention protocols in dysphagia do not specify the parameters of the exercises, namely the duration, frequency and number of series, all of which present a challenge in speech therapy intervention in swallowing disorders. The purpose of this review is to provide Speech and Language Pathologists with background information concerning crucial muscle fibres used in swallowing therapy and to subsequently indicate appropriate skull-cervical-oral muscle exercises. We describe the primary muscle and its characteristics such as fatigue resistance and contraction speed, review the types of fibres of some of the main muscles that participate in the swallowing process, and present the particularities of the muscles of the cranio-cervical-oral area in comparison with the rest of the skeletal muscles. We also provide information regarding the difficulties in evaluating the musculature involved in the swallowing process before finally highlighting the relevance of understanding the roles and characteristics of these muscles for clinical practice.
 
Los actuales protocolos de intervención en deglución no especifican parámetros de los ejercicios tales como la cantidad de series, duración, tiempos de repetición, entre otros. Lo anterior, es un desafío para la intervención fonoaudiológica en los trastornos de la deglución. El objetivo de este trabajo es acercar al profesional fonoaudiólogo al conocimiento de las fibras musculares, ya que es un conocimiento que se debe considerar antes de indicar ejercicios musculares cráneo-cérvico-orales. Por ello, se describen las principales fibras musculares con sus respectivas características fundamentales, como lo son: la resistencia a la fatiga y la velocidad de contracción. Se revisa la literatura sobre la dispersión de las fibras musculares, de algunos de los principales músculos que participan en el proceso deglutorio. También, se analizan diversas particularidades de los músculos de la zona cráneo-cérvico-oral. Se describen además las diferentes dificultades para evaluar esta musculatura. Finalmente, se expone la relevancia práctica de conocer estos tipos de fibras musculares y las perspectivas futuras de este enfoque basado en parámetros del ejercicio y la medición de variables objetivas.
 
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