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DEGRADATION OF FOOD MANUFACTURING WASTES BY A FUNGAL ISOLATE

DEGRADACIÓN DE RESIDUOS DE MANUFACTURA DE ALIMENTOS POR UN AISLADO FUNGAL

Author
Gordillo, Felipe

Candia, Oscar

Gonzalez, Alex R.

Pradel, Paulina

Cordero, Cecilia

Diaz, Rodrigo

Garcia-Gonzalez, Rolando

Full text
https://revistas.udec.cl/index.php/chjaas/article/view/343
Abstract
Food manufacturing wastes, such as olive mill solid waste, tomato pomace and grape pomace are three wastes produced by food industries in the Region of Maule. One of the simplest strategies for the proper disposal of these residues is to directly eliminate them by cultivation with degrading mesophilic microorganisms, which use these wastes as their sole carbon source. A fungal strain was isolated from tomato peel and used to degrade food manufacturing wastes. This strain was effective in degrading olive mill solid waste, but partially degraded both grape and tomato pomace. Based on mycelium morphology, sequence of part of the ribosomal and internal transcribed spacer (ITS) DNA, the strain most probably belongs to Botrytis genera. This is the first report that uses a strain similar to Botrytis in degrading food manufacturing wastes from the Region of Maule.
 
Los desechos de fabricación de alimentos, como los residuos sólidos de molienda de aceitunas, el hollejo de tomate y el hollejo de uva son tres desechos producidos por las industrias alimentarias en la Región del Maule. Una de las estrategias más simples para la eliminación adecuada de estos residuos es eliminarlos directamente mediante el cultivo con microorganismos mesófilos degradantes, que utilizan estos desechos como su única fuente de carbono. Se aisló una cepa de hongos de la cáscara de tomate y se utilizó para degradar los desechos de fabricación de alimentos. Esta cepa fue eficaz para degradar los residuos sólidos de los molinos de oliva, pero degradó parcialmente tanto el hollejo de uva como el de tomate. Basándose en la morfología del micelio, secuencia de parte del ADN espaciador ribosómico e interno transcrito (ITS), la cepa pertenece muy probablemente a los géneros Botrytis. Este es el primer informe que utiliza una cepa similar a Botrytis en la degradación de los desechos de fabricación de alimentos de la Región del Maule.
 
Metadata
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Discipline
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