• Journals
  • Discipline
  • Indexed
  • Institutions
  • About
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  •   Home
  • Instituto de Investigaciones Agropecuarias
  • Chilean Journal of Agricultural Research
  • View Item
  •   Home
  • Instituto de Investigaciones Agropecuarias
  • Chilean Journal of Agricultural Research
  • View Item

INSECTICIDAL, REPELLENT AND ANTIFEEDING ACTIVITY OF POWDER AND ESSENTIAL OIL OF Schinus molle L. FRUITS AGAINST Sitophilus zeamais (Motschulsky)

ACTIVIDAD INSECTICIDA, REPELENTE Y ANTIALIMENTARIA DEL POLVO Y ACEITE ESENCIAL DE FRUTOS DE Schinus molle L. PARA EL CONTROL DE Sitophilus zeamais (Motschulsky)

Author
Arias P, Jocelyn

Silva A., Gonzalo

Figueroa C, Inés

Fischer G., Susana

Robles Bermúdez, Agustín

Rodríguez Maciel, J. Concepción

Lagunes Tejeda, Angel

Full text
https://revistas.udec.cl/index.php/chjaas/article/view/466
Abstract
The pepper tree (Schinus molle L.) has secondary metabolites with insecticidal activity. The objective of this study was to assess under laboratory conditions the insecticidal and insectistatic activity of fruit powder and essential oil of S. molle against Sitophilus zeamais. In contact toxicity bioassays, the highest mortality was observed with essential oil at a concentration of 8.0%, recording 96.3% of dead insects with an LC50 of 3.82 mL essential oil 100 g-1 maize (3.82%). Powder at the same concentration showed a 63.8 % of mortality with an LC50 of 7.95 g powder 100 g-1 maize (7.95%). None of the treatments affected germination or grain weight loss. The essential oil at a concentration of 8.0% caused a complete inhibition of F1, resulting in 0% of adult insects. All treatments had repellent effects. The highest antifeeding effect observed with the essential oil was recorded at a concentration of 16.0% with a 72.2% of inhibition. It was concluded that both powder and essential oil of S. molle show contact insecticidal toxicity as well as repellent and antifeeding effects against S. zeamais.
 
El pimiento boliviano (Schinus molle L.) es un árbol del cual se han identificado metabolitos secundarios con actividad insecticida. El objetivo fue evaluar, en condiciones de laboratorio, la actividad insecticida e insectistática del polvo y aceite esencial de frutos de S. molle sobre Sitophilus zeamais. En los bioensayos de toxicidad por contacto la mayor mortalidad se obtuvo con el aceite esencial al 8,0 % con 96,3% de insectos muertos con una CL50 de 3,82 mL aceite esencial 100 g-1 maíz (3,82%). A la misma concentración el polvo mostró un 63,8% de mortalidad y una CL50 de 7,95 g polvo 100 g-1 maíz (7,95%). Ambos tratamientos no afectaron significativamente la germinación ni la pérdida de peso del grano. El aceite esencial en la concentración de 8,0% provocó una completa inhibición en la emergencia mostrando una F1 de 0% de insectos adultos. Todos los tratamientos fueron repelentes y el mayor efecto antialimentario del aceite esencial se registró con la concentración de 16% con 71,2% de inhibición. Se concluyó que el polvo y aceite esencial de S. molle presentan toxicidad insecticida por contacto y efecto repelente e inhibidor de la alimentación sobre S. zeamais.
 
Metadata
Show full item record
Discipline
Artes, Arquitectura y UrbanismoCiencias Agrarias, Forestales y VeterinariasCiencias Exactas y NaturalesCiencias SocialesDerechoEconomía y AdministraciónFilosofía y HumanidadesIngenieríaMedicinaMultidisciplinarias
Institutions
Universidad de ChileUniversidad Católica de ChileUniversidad de Santiago de ChileUniversidad de ConcepciónUniversidad Austral de ChileUniversidad Católica de ValparaísoUniversidad del Bio BioUniversidad de ValparaísoUniversidad Católica del Nortemore

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister
Dirección de Servicios de Información y Bibliotecas (SISIB) - Universidad de Chile
© 2019 Dspace - Modificado por SISIB