• Journals
  • Discipline
  • Indexed
  • Institutions
  • About
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  •   Home
  • Universidad de Chile
  • Revista Chilena de Antropología
  • View Item
  •   Home
  • Universidad de Chile
  • Revista Chilena de Antropología
  • View Item

Ethnografy of Quintay Shore Whaling Station: Reports, Notes, Histories

Etnografía de la Planta Ballenera de Quintay: Reportajes, Informes, Historias

Author
Quiroz, Daniel

Full text
https://revistadeantropologia.uchile.cl/index.php/RCA/article/view/42497
10.5354/rca.v0i32.42497
Abstract
The processing of a whale in a shore whaling station began with their arrival. The whale was moored with a line to the winch and hoisted to the slipwayand on the platform flensing. At the platform,bubbler, meat and bones were separated and send to their own cooking units or “cocinerías”. From cookeries, oil and a mixture of liquids and solids were sent to be purified. Solid wastes were sent to the whale-meal or guanoplant. Eight shore whaling station was built in Chile, located between Punta Arenas in the south and Iquique in the north. In this paper, we construct a retrospective ethnography of Quintayshore whaling station,using the reports and written reports by people who observed the plant in full operation. In the reportages, the issues about whale processing, has been selectively represented by those who knew the practices in a “ethnographic present.”
 
El procesamiento de una ballena en una planta costera terrestre comienza con la llegada de la ballena. La ballena era amarrada con una línea al huinche e izada a la rampa y luego a la plataforma de descuartizamiento. Allí se separaba el tocino, la carne y los huesos que iban a sus propias unidades de cocción o “cocinerías”. Se obtenía aceite y una mezcla de líquidos y sólidos que eran enviados a plantas de purificación. Los residuos sólidos eran enviados a la planta de harina o de guano. En Chile se construyeron ocho plantas industriales costeras localizadas entre Punta Arenas por el sur e Iquique por el norte. En este trabajo se intentará construir una etnografía retrospectiva de la planta ballenera de Quintay, utilizando los relatos en forma de reportajes, escritos por personas que observaron la planta en pleno funcionamiento. Nos interesa dar cuenta como han sido selectivamente representados determinados aspectos del procesamiento de las ballenas en una planta costera por aquellos que pudieron conocer las prácticas en un “presente etnográfico”.
 
Metadata
Show full item record
Discipline
Artes, Arquitectura y UrbanismoCiencias Agrarias, Forestales y VeterinariasCiencias Exactas y NaturalesCiencias SocialesDerechoEconomía y AdministraciónFilosofía y HumanidadesIngenieríaMedicinaMultidisciplinarias
Institutions
Universidad de ChileUniversidad Católica de ChileUniversidad de Santiago de ChileUniversidad de ConcepciónUniversidad Austral de ChileUniversidad Católica de ValparaísoUniversidad del Bio BioUniversidad de ValparaísoUniversidad Católica del Nortemore

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister
Dirección de Servicios de Información y Bibliotecas (SISIB) - Universidad de Chile
© 2019 Dspace - Modificado por SISIB