The concept of Enodiplomacy and its Application to International Studies
El concepto de Enodiplomacia y su aplicación en los Estudios Internacionales
Author
Lacoste, Pablo
Negrín de la Peña, José Antonio
Abstract
The concept of enodiplomacy and its eventual contribution and application in International Studies is investigated. The term is part of a larger process, as part of gastrodiplomacy, which has already received theoretical recognition. It also falls within soft power strategies, in the sense of the use of wine and wine culture as a means to project the prestige and image of a producing country. It also detects a pattern in the sense of the centrality that some wine-producing countries have given to wine in their foreign economic policy strategies. Se indaga el concepto enodiplomacia y su eventual aporte y aplicación en los Estudios Internacionales. El término forma parte de un proceso mayor, como parte de la gastrodiplomacia, que ya ha tenido reconocimiento teórico. También se ubica dentro de las estrategias de poder blando (soft power), en el sentido del empleo del vino y la cultura del vino como medio para proyectar el prestigio y la imagen país. Asimismo, se detecta un patrón en el sentido de la centralidad que algunos países productores han dedicado al vino en sus estrategias de política exterior económica.