Vicenin-2 and vitexin participate in the in vitro modulation of the anti-inflammatory and antioxidant activities exerted by two Urtica circularis extracts
Participación de vicenina-2 y vitexina en la modulación de la actividad anti-inflamatoria in vitro y en la actividad antioxidante de dos extractos de Urtica circularis
Author
Marrassini, Carla
Saint Martin, Elina Malen
Alonso, María Rosario
Anesini, Claudia
Full text
https://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/32210.37360/blacpma.23.22.1.4
Abstract
Urtica circularis is an Argentinean species traditionally used to treat inflammation symptoms and oxidative stress-related diseases. Considering the uses in folk medicine, the purpose of this work was to evaluate and compare the anti-inflammatory and antioxidant activities of two different U. circularis extracts. The contribution of vicenin-2 and vitexin, two compounds identified in the phytochemical analysis, in the biological activity of the extracts was evaluated. The anti-inflammatory activity of the extracts and the isolated compounds was tested on lipopolysaccharide (LPS)-stimulated macrophages, while the antioxidant activity was evaluated through the 2,2´ diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical and 2,2´-azinobis (3-ethylbenzthiazoline-6-sulfonic acid) diammonium salt (ABTS) scavenging activities. The popular uses of both extracts were validated, i.e., the use of U. circularis ethanol extract for the treatment of inflammation, and the use of the aqueous extract to treat oxidative stress related-diseases. The differences in the biological activities observed between the extracts are probably due to qualitative and/or quantitative differences in the chemical composition and/or the occurrence of synergism between compounds. Urtica circularis es una especie argentina utilizada para tratar los síntomas de la inflamación y enfermedades relacionadas con el estrés oxidativo. El objetivo de este trabajo fue evaluar y comparar las actividades anti-inflamatoria y antioxidante de dos extractos teniendo en cuenta su uso popular. Además, se analizó la participación de vicenina-2 y vitexina, compuestos identificados en el análisis fitoquímico, en la actividad de los extractos. La actividad anti-inflamatoria fue evaluada en macrófagos activados con lipopolisacárido (LPS). Se midió su actividad antioxidante con los métodos del 1,1,difenil-2-picril-hidrazilo (DPPH) y del ácido 2,2´azinobis-3 etilbenzotialzolin-6-sulfónico (ABTS). Los usos populares de ambos extractos fueron validados: el extracto etanólico para la inflamación y el extracto acuoso para el tratamiento de enfermedades relacionadas con el estrés oxidativo. Las diferencias en las actividades biológicas observadas entre los extractos están probablemente relacionadas con diferencias cualitativas y/o cuantitativas en su composición química y/o a la presencia de sinergismo entre compuestos.