The essential oil from Kelussia odoratissima Mozaff. fruits exerting potent analgesic and anti-inflammatory effects
El aceite esencial de frutos de Kelussia odoratissima Mozaff. ejerce potentes efectos analgésicos y antiinflamatorios
Author
Shafaroodi, Hamed
Soltanmoradi, Ali
Asgarpanah, Jinous
Full text
https://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/32310.37360/blacpma.23.22.1.5
Abstract
Kelussia odoratissima fruits are utilized in Persian traditional medicine as a painkiller and to prevent inflammation-based disorders. Considering the higher content of essential oil in the fruits, the oil’s anti-inflammatory and analgesic activities were investigated via the paw edema triggered in mice and the writhing test and hot plate technique, respectively. It was observed that the 100, and 200 mg/Kg doses of the oil revealed an analgesic impact (p<0.001) considering the increment in the reaction time needed for the hot plate approach. Furthermore, 100 and 200 mg/Kg doses of the oil caused a reduction in the frequency of writhes in the mice (p<0.01 and p<0.001, respectively). Using all examined doses of the oil (25, 50, and 100 mg/Kg) caused inflammatory reduction (p<0.001). The findings indicated that the oil possess significant activities against acute inflammation. It had both peripheral and central pain-killing impacts. The main components 3-n-butylphthalide (28.3%) and germacrene D (17.3%) can be considered as the responsible compounds to manage the inflammation and pain. Las frutas de Kelussia odoratissima se utilizan en la medicina tradicional persa como analgésico y para prevenir los trastornos basados en la inflamación. Teniendo en cuenta el mayor contenido de aceite esencial en las frutas, se investigaron las actividades antiinflamatorias y analgésicas del aceite a través del edema de la pata desencadenado en ratones y la prueba de contorsiones y la técnica del plato caliente, respectivamente. Se observó que las dosis de 100 y 200 mg / kg del aceite revelaron un impacto analgésico (p<0,001) considerando el incremento en el tiempo de reacción necesario para el enfoque de placa caliente. Además, dosis de 100 y 200 mg / kg del aceite provocaron una reducción en la frecuencia de retorcimientos en los ratones (p<0,01 y p<0,001, respectivamente). El uso de todas las dosis examinadas del aceite (25, 50 y 100 mg/kg) provocó una reducción inflamatoria (p<0,001). Los hallazgos indicaron que el aceite posee actividades significativas contra la inflamación aguda. Tiene impactos analgésicos tanto periféricos como centrales. Los principales componentes 3-n-butilftalida (28,3%) y germacreno D (17,3%) pueden considerarse como los compuestos responsables del manejo de la inflamación y el dolor.