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Phytochemical profile, in vitro activities, and toxicity of optimized Eugenia uniflora extracts

Perfil fitoquímico, actividades in vitro y toxicidad de extractos optimizados de Eugenia uniflora

Author
Almeida, Lucas F. de

dos Santos, Ewelyn C. F.

Machado, Janaina C. B.

de Oliveira, Alisson M.

Napoleão, Thiago H.

Ferreira, Magda R. A.

Soares, Luiz A. L.

Full text
https://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/328
10.37360/blacpma.23.22.1.10
Abstract
In this study, we investigated the influence of mixture design on the chemical profile of Eugenia uniflora leaves, evaluating the antioxidant and antimicrobial activities, the toxic and hemolytic potential, with the focus on the improvement of the polyphenol’s extraction for incorporation of the extract in semi-solid forms with antifungal action. The chemical analysis was evaluated by UV-Vis and HPLC. The antimicrobial, antioxidant, and hemolytic activities were monitored. The flavonoid content ranged from 2.63-7.98 %w/w and tannins from 5.42-18.29 %w/w. The extract consisted of gallic acid (0.09-1.29%; w/w), ellagic acid (0.09-0.37%; w/w), and myricitrin (0.18-1.20%; w/w). The most successful solvent system with the highest level of active extract was water: ethanol: propylene glycol. The extracts showed fungicidal properties (3.9 μg/mL), high antioxidant activity (IC50: 9.50 μg/mL), and low toxicity. These solvent mixtures can improve the in vitro bioactivities when compared to pure solvents and this result demonstrates the importance of mixture designs as useful tools for creating high-quality herbal products and elucidate the potential of E. uniflora glycolic extracts as active herbal pharmaceutical ingredients in topical delivery systems.
 
En este estudio investigamos la influencia del diseño de mezclas en el perfil químico de hojas de Eugenia uniflora, evaluando las actividades antioxidantes y antimicrobianas, el potencial tóxico y hemolítico, con el foco en la mejora de la extracción de polifenoles para la incorporación del extracto en formas semi-sólidas con acción antifúngica. El análisis químico se evaluó mediante UV-Vis y HPLC. Se monitorizaron las actividades antimicrobianas, antioxidantes y hemolíticas. El contenido de flavonoides osciló entre 2,63 y 7,98% p/p and taninos de 5,42-18,29% p/p. El extracto consistió en ácido gálico (0.09-1.29%; p/p), ácido elágico (0.09-0.37%; p/p) y miricitrina (0.18-1.20%; p/p). El sistema de disolventes más exitoso con el nivel más alto de extracto activo fue agua: etanol: propilenglicol. Los extractos mostraron propiedades fungicidas (3.9 μg/mL), alta actividad antioxidante (IC50: 9.50 μg/mL) y baja toxicidad. Estas mezclas de disolventes pueden mejorar las bioactividades in vitro en comparación con los disolventes puros y este resultado demuestra la importancia de los diseños de mezclas como herramientas útiles para crear productos a base de hierbas de alta calidad y dilucidar el potencial de los extractos glicólicos de E. uniflora como ingredientes farmacéuticos a base de hierbas en sistemas de entrega activos.
 
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