Association between diet, eating self-regulation, nutritional status and subjective well-being of adults in Chile
Asociación entre autorregulación alimentaria, dieta, estado nutricional y bienestar subjetivo en adultos en Chile
Author
Cabezas-Henríquez, María Francisca
Nazar-Carter, Gabriela
Abstract
Background: The prevalence of obesity in the world population makes it necessary to explore into its behavioral and cognitive motivational determinants. Eating self-regulation emerges as an individual resource that favors maintaining a healthy diet and nutritional status, which in turn will affect the well-being of the population. Objective: To establish the association between eating self-regulation, diet, nutritional status and subjective well-being in adults. Method: descriptive correlational study, in a non-probabilistic sample of 528 Chilean adults who answered a questionnaire on sociodemographic and health history, compliance with dietary recommendations and scales of food self-regulation and subjective well-being. Descriptive analysis, correlation and multivariate regression were carried out. Results: Normal weight adults presented better indices in all the variables studied. Eating self-regulation predicted compliance with nutritional recommendations (β = 0.085, Wald = 48.501, p <0.001) and nutritional status (β = -0.05, Wald = 16.02, p <0.001). Compliance with nutritional recommendations (β = 0.206, p <0.001) and BMI (β = - 0.142, p = 0.001) predicted well-being. Conclusions: In an obesogenic context, eating self-regulation appears as a key resource that positively influences not only a healthy diet and nutritional status, but also subjective well-being. Antecedentes: La prevalencia de obesidad de la población mundial hace necesario profundizar en sus determinantes conductuales y cognitivos motivacionales. La autorregulación alimentaria emerge como un recurso individual que favorece mantener una dieta y estado nutricional saludable, lo que a su vez incidirá en la experiencia de bienestar de la población. Objetivo: Establecer la asociación entre autorregulación alimentaria, dieta, estado nutricional y bienestar subjetivo en adultos. Método: estudio descriptivo correlacional, en una muestra no probabilística de 528 adultos chilenos quienes respondieron un cuestionario sobre antecedentes sociodemográficos y de salud, cumplimiento de recomendaciones alimentarias y escalas de autorregulación alimentaria y bienestar subjetivo. Se realizó análisis descriptivo, correlación y regresión multivariada. Resultados: Adultos normopeso presentaron mejores índices en todas las variables estudiadas. La autorregulación alimentaria predijo el cumplimiento de recomendaciones nutricionales (β = 0,085, Wald = 48,501, p<0,001) y el estado nutricional (β = -0,05, Wald = 16,02, p<0,001). El cumplimiento de recomendaciones nutricionales (β = 0,206, p <0,001) y el IMC (β = - 0,142, p = 0,001) predijeron el bienestar. Conclusiones: En un contexto obesogénico, la autorregulación alimentaria emerge como un recurso clave que influye positivamente no solo en una dieta y estado nutricional saludable, sino que también en el bienestar.