Association between diet, eating self-regulation, nutritional status and subjective well-being of adults in Chile
Asociación entre autorregulación alimentaria, dieta, estado nutricional y bienestar subjetivo en adultos en Chile
dc.creator | Cabezas-Henríquez, María Francisca | |
dc.creator | Nazar-Carter, Gabriela | |
dc.date | 2022-03-25 | |
dc.date.accessioned | 2022-09-27T14:50:13Z | |
dc.date.available | 2022-09-27T14:50:13Z | |
dc.identifier | https://teps.cl/index.php/teps/article/view/464 | |
dc.identifier.uri | https://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/210676 | |
dc.description | Background: The prevalence of obesity in the world population makes it necessary to explore into its behavioral and cognitive motivational determinants. Eating self-regulation emerges as an individual resource that favors maintaining a healthy diet and nutritional status, which in turn will affect the well-being of the population. Objective: To establish the association between eating self-regulation, diet, nutritional status and subjective well-being in adults. Method: descriptive correlational study, in a non-probabilistic sample of 528 Chilean adults who answered a questionnaire on sociodemographic and health history, compliance with dietary recommendations and scales of food self-regulation and subjective well-being. Descriptive analysis, correlation and multivariate regression were carried out. Results: Normal weight adults presented better indices in all the variables studied. Eating self-regulation predicted compliance with nutritional recommendations (β = 0.085, Wald = 48.501, p <0.001) and nutritional status (β = -0.05, Wald = 16.02, p <0.001). Compliance with nutritional recommendations (β = 0.206, p <0.001) and BMI (β = - 0.142, p = 0.001) predicted well-being. Conclusions: In an obesogenic context, eating self-regulation appears as a key resource that positively influences not only a healthy diet and nutritional status, but also subjective well-being. | en-US |
dc.description | Antecedentes: La prevalencia de obesidad de la población mundial hace necesario profundizar en sus determinantes conductuales y cognitivos motivacionales. La autorregulación alimentaria emerge como un recurso individual que favorece mantener una dieta y estado nutricional saludable, lo que a su vez incidirá en la experiencia de bienestar de la población. Objetivo: Establecer la asociación entre autorregulación alimentaria, dieta, estado nutricional y bienestar subjetivo en adultos. Método: estudio descriptivo correlacional, en una muestra no probabilística de 528 adultos chilenos quienes respondieron un cuestionario sobre antecedentes sociodemográficos y de salud, cumplimiento de recomendaciones alimentarias y escalas de autorregulación alimentaria y bienestar subjetivo. Se realizó análisis descriptivo, correlación y regresión multivariada. Resultados: Adultos normopeso presentaron mejores índices en todas las variables estudiadas. La autorregulación alimentaria predijo el cumplimiento de recomendaciones nutricionales (β = 0,085, Wald = 48,501, p<0,001) y el estado nutricional (β = -0,05, Wald = 16,02, p<0,001). El cumplimiento de recomendaciones nutricionales (β = 0,206, p <0,001) y el IMC (β = - 0,142, p = 0,001) predijeron el bienestar. Conclusiones: En un contexto obesogénico, la autorregulación alimentaria emerge como un recurso clave que influye positivamente no solo en una dieta y estado nutricional saludable, sino que también en el bienestar. | es-ES |
dc.format | application/pdf | |
dc.language | spa | |
dc.publisher | Sociedad Chilena de Psicología Clínica | es-ES |
dc.relation | https://teps.cl/index.php/teps/article/view/464/380 | |
dc.rights | Derechos de autor 2022 Terapia Psicológica | es-ES |
dc.source | Terapia Psicológica; Vol. 40 No. 1 (2022); 1-21 | en-US |
dc.source | Terapia Psicológica; Vol. 40 Núm. 1 (2022); 1-21 | es-ES |
dc.source | 0718-4808 | |
dc.source | 0716-6184 | |
dc.subject | obesity | en-US |
dc.subject | self-regulation eating | en-US |
dc.subject | diet | en-US |
dc.subject | well-being | en-US |
dc.subject | obesidad | es-ES |
dc.subject | dieta | es-ES |
dc.subject | bienestar | es-ES |
dc.subject | autorregulación alimentaria | es-ES |
dc.title | Association between diet, eating self-regulation, nutritional status and subjective well-being of adults in Chile | en-US |
dc.title | Asociación entre autorregulación alimentaria, dieta, estado nutricional y bienestar subjetivo en adultos en Chile | es-ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | |
dc.type | text | en-US |
dc.type | Texto | es-ES |
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Terapia Psicológica
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