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Efecto de la temperatura sobre la tasa de consumo del vitelo y gota de aceite en las larvas del pargo flamenco Lutjanus guttatus (Perciformes: Lutjanidae)

dc.creatorAbdo-de la Parra, María Isabel
dc.creatorRodríguez-Montes de Oca, Gustavo Alejandro
dc.creatorRodríguez-Ibarra, L. Estela
dc.creatorRomán-Reyes, José Cristóbal
dc.creatorVelasco-Blanco, Gabriela
dc.date2019-05-10
dc.date.accessioned2022-10-27T18:10:15Z
dc.date.available2022-10-27T18:10:15Z
dc.identifierhttps://revistas.uv.cl/index.php/rbmo/article/view/1463
dc.identifier10.22370/rbmo.2019.54.1.1463
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/215034
dc.descriptionThe yolk is the main energy source for eggs and marine fish larvae. Temperature is a key factor in determining the efficiency of yolk conversion into body tissues, which can affect the size larvae at first feeding. In this work, was evaluate the effect of different temperatures on the consumption of the yolk sac and oil droplet by the spotted rose snapper, Lutjanus guttatus, in order to determine the adequate culture temperature during the first days after hatch. The fertilized eggs were placed in 20 L plastic tanks at different temperatures (22, 25, 28 and 31 °C) with three replicates per treatment. The time and percentage of hatching, larvae total length, consumption of yolk and oil droplet at 0, 24, 48 and 72 h after hatching (HDE) were determined. Eggs incubated at 22 °C did not hatch, while hatching time in eggs incubated at 31 °C decreased significantly. No differences were observed in hatching percentage between treatments of temperature. Larvae reared at 31 °C obtained the higher length value than those reared at 25° C at 0 and 24 HDE. The yolk and oil droplet were consumed faster by larvae reared at 31 °C at 0 and 24 HDE. Total mortality was registered for larvae reared at 25 and 31 °C at 48 and 72 HDE, respectively. The optimal temperature for egg incubation and newly-hatched L. guttatus larvae was 28 °C, which would favorably impel the consumption of energy reserves for its growth and survival.en-US
dc.descriptionEl vitelo es la principal fuente de energía para huevos y larvas vitelinas de peces marinos. La temperatura tiene un papel dominante en la eficiencia de la conversión del vitelo en tejido corporal y afecta el tamaño que puede alcanzar la larva en la primera alimentación. En el presente trabajo se evaluó el efecto de diferentes temperaturas sobre el consumo del saco vitelino y la gota de aceite de pargo flamenco, Lutjanus guttatus, para determinar la temperatura adecuada de cultivo para larvas vitelinas. Los huevos fertilizados de pargo flamenco se colocaron en tinas de plástico de 20 L a temperaturas de 22, 25, 28 y 31 °C con tres réplicas por tratamiento. Se determinó el tiempo y porcentaje de eclosión, longitud total, tasas de consumo de vitelo (TCV) y de gota de aceite (TCGA) a las 0, 24, 48 y 72 h después de la eclosión (HDE). Los huevos incubados a 22 °C no eclosionaron. No se observaron diferencias significativas en el porcentaje de eclosión entre tratamientos de 25, 28 y 31°C. Las larvas a 31 °C presentaron mayor longitud al eclosionar y menor HDE que las que estuvieron a 25 °C. La TCV y TCGA fue mayor en las larvas a 31 °C a 0 y 24 HDE. Se presentó mortalidad total en las larvas incubadas a 25 y 31 °C a las 48 y 72 HDE, respectivamente. La temperatura adecuada para la incubación de huevos y larvas de L. guttatus se debe llevar a cabo a 28 °C para favorecer el consumo de sus reservas energéticas adecuado para su crecimiento y supervivencia.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad de Valparaísoes-ES
dc.relationhttps://revistas.uv.cl/index.php/rbmo/article/view/1463/ART%20Abdo%20de%20la%20Parra
dc.rightsDerechos de autor 2019 Universidad de Valparaísoes-ES
dc.sourceRevista de Biología Marina y Oceanografía; Vol. 54 Núm. 1 (2019); 28-34es-ES
dc.source0718-1957
dc.source0717-3326
dc.subjectSnapper larvaeen-US
dc.subjecthatchen-US
dc.subjectgrowthen-US
dc.subjectenergy reservesen-US
dc.subjectLarvas de pargo flamencoes-ES
dc.subjectEclosiónes-ES
dc.subjectCrecimientoes-ES
dc.subjectReservas energéticases-ES
dc.titleEffect of temperature on yolk and oil droplet consumption by spotted rose snapper larvae Lutjanus guttatus (Perciformes: Lutjanidae)en-US
dc.titleEfecto de la temperatura sobre la tasa de consumo del vitelo y gota de aceite en las larvas del pargo flamenco Lutjanus guttatus (Perciformes: Lutjanidae)es-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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