Show simple item record

CRECIMIENTO Y CALIDAD DE PLÁNTULAS DE CAFÉ ARÁBICO EN FUNCIÓN DE BIOCHAR Y BIOFERTILIZANTES EN VIVERO

dc.creatorCargua Chávez, Jessica Elizabeth
dc.creatorLuna Tamayo, Andrea Karolina
dc.creatorGonzález Sanango, Holger
dc.creatorCedeño García, Galo Alexander
dc.creatorCedeño Sacón, Ángel Frowen
dc.date2022-04-28
dc.date.accessioned2022-11-21T13:44:31Z
dc.date.available2022-11-21T13:44:31Z
dc.identifierhttps://revistas.udec.cl/index.php/chjaas/article/view/4694
dc.identifier10.29393/CHJAAS38-1CCJA50001
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/215819
dc.descriptionThe physiological quality of seedlings in the nursery phase is essential to guarantee their adaptation and survival to post-transplant stress in the field. This study aimed to evaluate the biochar and biofertilizers effects on the growth and quality of arabic coffee seedlings in the nursery. The evaluated treatments were: biochar (T1), biofertilizer (T2), biochar + biofertilizer (T3), chemical fertilization (T4) and control (T5). The biochar was applied in doses of 20 g kg-1 in the substrate. As a biofertilizer a native microbial consortium composed of bacteria, mycorrhizae, fungi and yeasts were applied in doses of 5 mL L-1 using water. The main variables recorded were: dry matter content (g), leaf area index (cm2), relative growth rate (RGR), net assimilation rate (NAR) and Dickson's quality index. The results showed significant differences (p<0.05) for all variables evaluated. The T3 (biochar + biofertilizer) induced the highest production of both dry matter content and leaf area index per plant , with 8.28 g and 316.63 cm2, respectively, in comparison with the other treatments here considered. In addition to, the T3 it was the best treatment regarding RGR and NAR at 30, 60 and 90-d old seedlings in the nursery. Finally the same T3 achieved the highest Dickson´s quality index, and it was positively correlated with the growth variables. It is concluded that biochar and biofertilizer can be used to improve the growth and quality of coffee seedlings in the nursery phase.en-US
dc.descriptionLa calidad fisiológica de plántulas en fase de vivero es un aspecto fundamental para garantizar adaptación y sobrevivencia al estrés pos trasplante en campo definitivo. El objetivo de la investigación fue evaluar el efecto de biochar y biofertilizantes sobre el crecimiento y calidad de plántulas de café arábico en vivero. Los tratamientos evaluados fueron biochar (T1), biofertilizante (T2), biochar + biofertilizante (T3), fertilización química (T4) y control (T5). El biochar fue colocado en dosis de 20 g kg-1 de sustrato. El biofertilizante utilizado fue un consorcio microbiano nativo compuesto de bacterias, micorrizas, hongos y levaduras, que fue colocado en dosis de 5 mL L-1 de agua. Las principales variables registradas fueron masa seca de planta (g), área foliar (cm2), tasa de crecimiento relativo (TCR), tasa de asimilación neta (TAN) e índice de calidad de Dickson. Los resultados mostraron diferencias significativas (p<0,05) para todas las variables evaluadas. El tratamiento biochar + biofertilizante (T3) alcanzó mayor masa seca y área foliar por planta, con 8,28 g y 316,63 cm2, respectivamente, en relación a los demás tratamientos. Así mismo este tratamiento se destacó con mayor TCR y TAN a los 30, 60 y 90 días de crecimiento en vivero. El mayor índice de calidad de Dickson fue alcanzado por la mezcla biochar + biofertilizante, y se correlacionó positivamente con las variables de crecimiento. Se concluye que el biochar y biofertilizante puede usarse con fines de potenciar crecimiento y calidad de plántulas de café en fase de vivero.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherFacultad de Agronomía, Facultad de Ingeniería Agrícola y Facultad de Ciencias Veterinarias - Universidad de Concepciónes-ES
dc.relationhttps://revistas.udec.cl/index.php/chjaas/article/view/4694/6752
dc.rightsDerechos de autor 2022 Universidad de Concepciónes-ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0es-ES
dc.sourceChilean Journal of Agricultural & Animal Sciences (ex Agro-Ciencia); Vol. 38 No. 1 (2022); 3-14en-US
dc.sourceChilean Journal of Agricultural & Animal Sciences; Vol. 38 Núm. 1 (2022); 3-14es-ES
dc.source0719-3890
dc.subjectPlants, Coffea arabica, Physiological quality, Biochar, Microbial consortiumen-US
dc.subjectPlantas, Coffea arabica, Calidad fisiológica, Biocarbón, Consorcio microbianoes-ES
dc.titleGROWTH AND QUALITY OF SEEDLINGS OF ARABIC COFFEE AS A FUNCTION OF BIOCHAR AND BIOFERTILIZERS IN THE NURSERYen-US
dc.titleCRECIMIENTO Y CALIDAD DE PLÁNTULAS DE CAFÉ ARÁBICO EN FUNCIÓN DE BIOCHAR Y BIOFERTILIZANTES EN VIVEROes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record