LASANA -INIA: A NEW SPRING BREAD WHEAT CULTIVAR FOR THE CENTRAL SOUTH AND SOUTHERN ZONE OF CHILE
LASANA -INIA: NUEVA VARIEDAD DE TRIGO HARINERO DE PRIMAVERA PARA LA ZONA CENTRO SUR Y SUR DE CHILE
Author
Matus, Iván
Madariaga, Ricardo
Jobet, Claudio
Zuñiga, Javier
Alfaro, Christian
Abstract
Lasana-INIA is a spring bread wheat variety (Triticum aestivum L.) originated from a cross carried out in the Wheat Breeding Project of the Agricultural Research Institute (INIA), in the Quilamapu Regional Research Center, Chillán, in 1996. It has a semi-prostrate growth habit in the seedling stage. The adult plant is medium height and varies between 85 and 100 cm. The spike is white with long awns along its full length. The grain is red, vitreous in appearance, and elliptical in shape. The weight of 1,000 seeds varies between 42 to 49 g. It was sown in mid-August in the Santa Rosa Experimental Station (36°31’ S; 71°54’ O), Chillán; head emergence occurred 95 to 100 days after sowing. On average, the yield of Lasana-INIA sown under irrigation in Yungay and Human was 0.5% and 3.1% higher than the control variety Pandora-INIA. In Chillán, the average yield over a fiveyear period was 4.1% lower than Pandora-INIA, but with differences between years. Under rainfed conditions, the yield of Lasana-INIA sown in Carillanca and Purranque was 9.5% and 4.2% higher than Pandora-INIA. Lasana-INIA is a bread wheat with a good hectoliter weight and a hard texture. According to its Zeleny sedimentation (cc) value, wet gluten (%) and protein (%) contents, it can be classified as strong wheat. It has a high W value, and a good P/L ratio. Lasana-INIA es una variedad de trigo harinero (Triticum aestivum L.) de primavera que proviene de un cruzamiento efectuado en el Proyecto de Fitomejoramiento de Trigo del Instituto de Investigaciones Agropecuarias (INIA), en el Centro Regional de Investigación Quilamapu, Chillán, el año 1996. Es una variedad de hábito primaveral, de crecimiento semi-rastrero al estado de plántula. La altura de la planta adulta se considera mediana, y varía entre 85 y 100 cm. La espiga es de color blanco, con barbas largas presentes en toda su extensión. El grano es de color rojo, aspecto vítreo, y forma elíptica. El peso de 1.000 semillas varía entre de 42 a 49 g. Sembrado a mediados de agosto en el Campo Experimental Santa Rosa (36°31’ S; 71°54’ O), Chillán, la emisión de espigas ocurre 95 a 100 días después de la siembra. En las localidades de riego, Yungay y Human, ‘Lasana-INIA’ alcanzó, en promedio, un rendimiento 0,5% y 3,1% mayor que la variedad testigo Pandora –INIA. En la localidad de Chillán, en promedio de los cinco años presentó un rendimiento inferior a Pandora-INIA en 4,1%, pero con diferencias entre años. En suelos de secano húmedo, localidades de Carillanca y Purranque, alcanzó un rendimiento superior en un 9,5% y 4,2% respectivamente, respecto de ‘Pandora-INIA. ‘Lasana-INIA’ es un trigo de buen peso del hectolitro y de textura dura. Las cifras de sedimentación de Zeleny (cc), glúten húmedo (%) y de proteína (%) lo clasifican como trigo fuerte. Presenta un valor de fuerza de trabajo W alto, y una buena relación P/L.