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FERMENTACIÓN Y PRODUCCIÓN DE GAS IN VITRO DE TORTAS DE SEMILLAS OLEAGINOSAS

dc.creatorVieira Alves, Simone
dc.creatorde Azevedo Silva, Aderbal Marcos
dc.creatorRocha Bezerra, Leilson
dc.creatorCarneiro, Heloisa
dc.creatorFranklin de Medeiros, Fabíola
dc.creatorPereira Filho, José Morais
dc.creatorNunes Moreira, Milena
dc.creatorLopes Oliveira, Ronaldo
dc.date2015-04-23
dc.date.accessioned2022-11-21T13:44:34Z
dc.date.available2022-11-21T13:44:34Z
dc.identifierhttps://revistas.udec.cl/index.php/chjaas/article/view/6246
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/215847
dc.descriptionThe utilization of byproducts from biodiesel production is an alternative for animal feed that allows for an increased nutritional value of the diet at a low cost and reduce green house gases (GHG). The objective of this study was to evaluate the production of volatile fatty acids (VFAs) and gases of biodiesel production byproducts in replacement of elephant grass. We used elephant grass (Pennisetum purpureum) and the following byproducts: soybean meal [SBC, Family Fabaceae (alt. Leguminosae; Glycine max)], canola cake (CC, Family Brassicaceae; Brassica napus L.), sunflower cake (SC, Family Asteraceae; Helianthus annuus), and fodder radish cake (FRC, Family Brassicaceae; Raphanus sativus L.) using an in vitro semiautomatic gas production system and four different levels (0, 30, 50 and 70%) of elephant grass hay (EGH) replacement. The inoculum for the in vitro incubation was obtained from three Holstein cows with rumen fistulas. Gas production was measured 3, 6, 12, 24 and 48 hours after incubation. The experimental design was completely randomized in a 4×4 factorial arrangement with the factors being the byproduct type and levels of inclusion in diet. Ruminal incubation using a 0.3-g sample in buffered culture medium was performed in order to determine the yield of methane (CH4), carbon dioxide (CO2) and ammoniacal nitrogen (N-NH3), as well as pH and concentration of volatile fatty acids (VFAs). The production of gas increased (p < 0.05) with increasing levels of diet substitution. The addition of different levels of byproducts influenced (p < 0.05) the production of CH4, CO2 and NH3 of VFAs, and the molar concentration of acetic, propionic and butyric acids. The acetate:propionate ratio and pH were affected (p < 0.05) by the inclusion of studied byproducts. The byproducts of soybean generated greater gas production and VFAs, while the lowest yield was observed with the byproduct fodder radish in the highest level tested (70%).en-US
dc.descriptionLa utilización de los subproductos de la producción de biodiesel es una alternativa para la alimentación animal, por cuanto permite un mayor valor nutricional de la dieta a un bajo costo y reducir los gases de efecto invernadero (GEI). El objetivo de este estudio fue evaluar la producción de ácidosgrasos volátiles (AGV) y la producción de gas de los subproductos de la producción de biodiesel en sustitución del pasto elefante. Se utilizó pasto elefante (Pennisetum purpureum) y los siguientes subproductos: harina de soja [SBM, Familia Fabaceae (alt. Leguminosae; Glycine max)], canola (FamiliaBrassicaceae; Brassica napus L), girasol (Familia Asteraceae; Helianthus annuus) y nabo forrageiro (fodder radish) (Familia Brassicaceae; Raphanus sativus L) utilizando un sistema de producción de gas in vitro semiautomático y cuatro niveles (0, 30, 50 y 70%) de reemplazo de pasto elefante. El inóculo para la incubación in vitro se obtuvo de tres vacas Holandés con fístulas en el rumen. La producción de gas se midió 3, 6, 12, 24 y 48 horas después de la incubación. El diseño experimental fue completamente al azar en un arreglo factorial 4 × 4; los factores fueron el tipo de subproducto y niveles de inclusión en la dieta. Para determinar el rendimiento de CH4, CO2 y NH3 y para determinar concentración de los ácidos grasos volátiles (AGV) y pH ruminal. Se realizó la incubación ruminal usando una muestra de 0,3 g en medio de cultivo tamponado. La producción de gas aumentó (p < 0,05) con el aumento de los niveles de sustitución de la dieta. La adición de diferentes niveles de subproductos influenciado (p < 0,05) la producción de CH4, CO2 y NH3 de AGVs, y la concentración molar de los ácidos acético, propiónico y butírico. La relación acetato:propionato y pH fueron afectados (p < 0,05) mediante la inclusión de los subproductos estudiados. Los subproductos de soja generaron una mayor producción de gas y AGVs, mientras que el rendimiento más bajo se observó con nabo forrageiro en el nivel más alto que se usó (70%).es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherFacultad de Agronomía, Facultad de Ingeniería Agrícola y Facultad de Ciencias Veterinarias - Universidad de Concepciónes-ES
dc.relationhttps://revistas.udec.cl/index.php/chjaas/article/view/6246/5838
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0es-ES
dc.sourceChilean Journal of Agricultural & Animal Sciences (ex Agro-Ciencia); Vol. 31 No. 1 (2015); 43-51en-US
dc.sourceChilean Journal of Agricultural & Animal Sciences; Vol. 31 Núm. 1 (2015); 43-51es-ES
dc.source0719-3890
dc.titleIN VITRO FERMENTATION AND GAS PRODUCTION OF OILSEED PRESS CAKEen-US
dc.titleFERMENTACIÓN Y PRODUCCIÓN DE GAS IN VITRO DE TORTAS DE SEMILLAS OLEAGINOSASes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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