PRODUCTIVE AND ECONOMIC EVALUATION OF THE INCLUSION OF WHOLE GRAIN OAT (Avena sativa L.) AND LUPIN (Lupinus angustifolius L.) IN WINTER FATTENING RATIONS FOR HEIFERS
EVALUACIÓN PRODUCTIVA Y ECONÓMICA DEL USO DE GRANO ENTERO DE AVENA (Avena sativa L.) y LUPINO AUSTRALIANO (Lupinus angustifolius L.) EN RACIONES DE ENGORDA INVERNAL DE VAQUILLAS
Author
Rojas G., Claudio
Catrileo S., Adrián
Grez V., Tomas
Abstract
In cattle finishing rations, cereal and legume grains are included ground with forages in order to increase grain starch and protein availability, which facilitates use by ruminal microorganisms. The use of whole grains may decrease feed efficiency and live weight gain. The objectives of theexperiment were to evaluate the productive and economic performance of winter finishing penned system for heifers fed with barley silage (Hordeun vulgare) supplemented with whole grain oat and australian lupine. In an completely randomized block design, 28 Hereford × A. Angus heifers of 22months of age and 353 kg initial live weight were submitted to treatments: T1 barley whole crop silage and whole grain oat and lupine; T2 silage and ground oat and whole grain lupine; T3 silage and whole grain oat and ground lupine ; and T4 silage and ground oat and lupine. Treatments were isoproteic and isocaloric, and were supplied once daily in the morning during 74 days. Daily live weight gains were 1.423; 1.485; 1.216; and 1.336 kg animal-1, values that were statistically similar (p ? 0.05); daily dry matter intake corresponded to 9.10; 9.20; 9.01; and 9.00 kg DM animal-1 ; feed efficiency were 6.39; 6.20; 7.41; and 6.74 kg DM of feed consumed by kg-1 live weight gain, for treatments 1 to 4, respectively. Dressing percentage, rib eye area and carcass pH showed no significant differences (p ? 0.05). It was concluded that finishing heifers with rations including barley silage supplemented with either whole or ground grains of oat and lupine does not affect the animal response, being T1 the lowest cost ration, which indicates that grain grinding is not necessary. En las raciones de engorda de bovinos los granos de cereales y leguminosas se incluyen molidos junto al forraje para aumentar la disponibilidad del almidón y la proteína de los granos, facilitando su utilización por los microorganismos ruminales. El uso de granos enteros disminuiría la eficienciade utilización y los incrementos de peso de los animales. El objetivo de esta investigación fue evaluar la respuesta productiva y económica de la engorda invernal estabulada de vaquillas alimentadas con raciones de engorda formuladas con ensilaje de cebada (Hordeun vulgare) y con granos enterosde avena y lupino australiano. En un diseño de bloques completos al azar, se utilizaron 28 vaquillas Hereford × A. Angus de 22 meses de edad y 353 kg peso inicial para probar los tratamientos: T1 ensilaje de cebada y granos de avena y lupino enteros; T2 ensilaje y granos de avena molida y de lupino entero; T3 ensilaje y granos de avena entero y de lupino molido; y T4 ensilaje y granos de avena y lupino molidos. Los tratamientos se formularon isoproteicos e isoenergéticos y se entregaron diariamente durante 74 días. Los incrementos diarios de peso vivo (PV) fueron 1,423; 1,485; 1,216 y 1,336 kg animal-1, que corresponden a valores significativamente similares (P ? 0,05); los consumos diarios de alimentos fueron de 9,10; 9,20; 9,01; y 9,00 kg MS animal-1 y las conversiones de alimentos fueron de 6,39; 6,20; 7,41; y 6,74 kg MS consumido kg-1 de incremento de PV, para los tratamientos 1 a 4, respectivamente. El rendimiento centesimal, el área de lomo y pH de la carne no presentaron diferencias significativas (P ? 0,05). Se concluyó que la engorda de vaquillas con raciones en base a ensilaje de cebada suplementado con granos enteros de avena y lupino no afecta la respuesta animal, siendo el T1 la ración de menor costo, no justificándose el procesamiento de los granos.