Construction and appropriation of urban territory by communities: development of the citizen movement around the defense of heritage neighborhoods in Santiago, Chile.
Las relaciones de cooperación agro-alimentaria entre Cuba y Latinoamérica y el Caribe 2016-2020. Análisis de redes sociales
Author
Ramírez Cruz, Zulma Donelly
González León, Cintia
Torres Cala, Yerenis
Full text
http://encrucijadaamericana.uahurtado.cl/index.php/ea/article/view/18510.53689/ea.v14i1.185
Abstract
In Cuba, efforts to achieve more significant advances in food security and nutrition are a priority of its economic and social policy. However, the problems that persist aggravated by the appearance of the Covid-19 pandemic, express the need to address the issue with a comprehensive approach that synergistically harmonizes its dimensions. To contribute to this purpose, cooperation is fundamental through the strategic alliances it promotes, so it must be strengthened mainly with Latin America and the Caribbean. The analysis of the status of the agri-food cooperation relations of Cuba with the region 2016-2020 is an objective of the work developed through the theoretical methods analysis and synthesis and the historical-logical, as well as the Empirical method through document analysis and social network analysis with UNICET and NETDRAW 6.645 software. It is concluded that the current cooperation agreements favour joint work; however, it is essential to diversify their typology by being concentrated in commerce. To this end, strategic lines are proposed around trade relations, training, innovation and investment. En Cuba, los esfuerzos por lograr mayores avances en materia de seguridad alimentario-nutricional son prioridad de su política económico-social. Sin embargo, los problemas que persisten agravados por la aparición de la pandemia del COVID-19, expresan la necesidad de abordar el tema con un enfoque más integral que armonice sinérgicamente sus dimensiones. Para dicho propósito, es fundamental el fortalecimiento de la cooperación sur-sur principalmente con Latinoamérica y el Caribe por las alianzas estratégicas que promueve. En este sentido, el análisis del estado de las relaciones de cooperación agroalimentaria entre Cuba y la región en el periodo 2016-2020, constituye objetivo del trabajo desarrollado mediante los métodos teóricos analítico-sintético, inductivo-deductivo e histórico-lógico, así como el método empírico a través del análisis documental y el análisis de redes sociales, utilizando el software UNICET y NETDRAW 6.645. Se concluye que los acuerdos de cooperación vigentes favorecen el trabajo mancomunado, aunque es indispensable diversificar su tipología al estar concentrados principalmente en el comercio. Para ello, se proponen líneas estratégicas en torno a relaciones comerciales, de capacitación, innovación e inversión.