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Actividad biológica de los aceites de semillas de Annona muricata y A. cherimola

dc.creatorEspaña, Orfa A.
dc.creatorOrtiz, Andrés F.
dc.creatorEraso, Soany
dc.creatorHurtado, Andrés M.
dc.creatorMena, Jaqueline
dc.date2022-12-21
dc.date.accessioned2023-01-03T13:07:03Z
dc.date.available2023-01-03T13:07:03Z
dc.identifierhttps://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/345
dc.identifier10.37360/blacpma.23.22.3.27
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/219256
dc.descriptionVegetable extracts have become important raw materials for food, pharmaceutical and cosmetic industries because of their biological potential. The objective of this study was to assess the biological activity of vegetable oils (VOs) extracted from Annona muricata and A. cherimola. Antibacterial activity was determined by plaque microdilution. The assessment of hemolytic inhibition and morphological alterations was performed in erythrocyte cultures by spectrophotometry and microscopy, respectively. Neutrophils were used to analyze both cytotoxicity by the trypan blue exclusion method and the effect on gelatinase granule release (MMP9) via zymography. Whereas VOs showed a mild antibacterial activity (900 μL/mL) on five ATCC bacterial strains, they had no effect on multi-resistant bacteria. In addition, VOs inhibited hydrogen peroxide induced hemolysis and did not cause erythrocyte cell abnormalities. Cytotoxicity was not detected in neutrophils and VOs were able to stimulate MMP9 release. These results support their potential use by the food and cosmetic industries due to their antioxidant, non-cytotoxic, and slight antibacterial capacities.en-US
dc.descriptionLos extractos vegetales adquieren importancia en la industria alimentaria, farmacéutica y cosmética, por su potencial biológico. El objetivo de este estudio fue evaluar actividad biológica de los Aceites Vegetales (AV) de semillas de Annona muricata y A. cherimola. La actividad antibacteriana se determinó mediante microdilución en placa; en cultivo de eritrocitos se evaluó inhibición hemolítica por espectrofotometría y alteraciones morfológicas por recuento microscópico; en neutrófilos se evaluó citotoxicidad por método de exclusión con azul de tripán, y el efecto sobre liberación de gránulos de gelatinasa (MMP9) mediante zimografía. Los AV presentaron actividad antibacteriana leve (900 μL/mL) en cinco cepas ATCC, pero no en bacterias multirresistentes; inhibieron la hemolisis inducida por peróxido de hidrogeno; no generaron deformaciones eritrocitarias; no se evidenció citotoxicidad en neutrófilos y estimularon la liberación de MMP9. Los resultados podrían sustentar el uso potencial de estos AV en la industria alimenticia o cosmética, gracias a su capacidad antioxidante, no citotóxica y levemente antibacteriana.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherMS-Editionses-ES
dc.relationhttps://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/345/353
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0es-ES
dc.sourceBoletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas; Vol. 22 No. 3: May 2023; 360-376en-US
dc.sourceBoletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas; Vol. 22 Núm. 3: Mayo 2023; 360-376es-ES
dc.source0717-7917
dc.subjectAnonáceases-ES
dc.subjectAceites vegetaleses-ES
dc.subjectPotencial biológicoes-ES
dc.subjectActividad antibacterianaes-ES
dc.subjectFluidos supercríticoses-ES
dc.subjectAnnonaceaeen-US
dc.subjectVegetable oilsen-US
dc.subjectBiological potentialen-US
dc.subjectAntibacterial activityen-US
dc.subjectSupercritical fluidsen-US
dc.titleBiological activity of Annona muricata and A. cherimola seed oilsen-US
dc.titleActividad biológica de los aceites de semillas de Annona muricata y A. cherimolaes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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