Post-Extubation Swallowing Function in Critical Patients with and without COVID-19 During the Pandemic
Deglución post extubación de pacientes críticos con y sin diagnóstico de COVID-19 durante la pandemia
Author
Rosales Lillo, Felipe Gonzalo
Díaz Martínez, Camila
Pintos Garrido, Andrea
Sabal Díaz, Bastián
Abstract
Previous research has described swallowing disorders in critical hospitalized patients who require intubation and mechanical ventilation. In the context of the pandemic, it is fundamental to investigate the severity of dysphagia in patients suffering from COVID-19. This study aimed to analyze the characteristics of the swallowing function in extubated critical patients with and without COVID-19. A retrospective cohort study was carried out, considering a convenience sample of 43 patients over the age of 15 years, hospitalized at the San Juan de Dios Hospital between June 1st and August 31st, 2020, and intubated, with and without the diagnosis of COVID-19. Of 43 patients, 22 were diagnosed with COVID-19 and were intubated for significantly more days when compared with those without COVID-19 (p=.002). Immediately following tracheal extubation, 90% of the sample was diagnosed with dysphagia. There was no significant difference in the FILS scores nor significant association in the severity of dysphagia between patients with and without COVID-19. Ten days post-extubation, there were no significant differences in the FILS score between both groups. The FILS scores increased significantly in the COVID-19 (p=.016) and non-COVID-19 (p=.004) patients after 10 days of extubation. Additionally, there were no statistically significant differences in the FILS score and dysphagia severity between critically ill patients with and without COVID-19, although there was a high prevalence of dysphagia in both groups, which could be associated with endotracheal intubation and endotracheal tubes. The incorporation of speech and language pathologists into Critical Care Units is essential. Moreover, it is recommended that further research is carried out in this field. Estudios previos han caracterizado la disfagia en pacientes críticos hospitalizados que requieren intubación y ventilación mecánica invasiva. A raíz de la pandemia COVID-19 es necesario conocer las características deglutorias de pacientes diagnosticados con la enfermedad para su manejo. El objetivo de este estudio es analizar las características deglutorias de pacientes críticos extubados con y sin diagnóstico de COVID-19. Se llevó a cabo un estudio de cohorte retrospectivo con una muestra a conveniencia de 43 sujetos mayores de 15 años, ingresados al Hospital San Juan de Dios (Santiago, Chile) entre el 01 de junio y el 31 de agosto de 2020, intubados con o sin diagnóstico de COVID-19. Del total de sujetos, 22 padecieron de COVID-19 quienes estuvieron significativamente más días intubados que aquellos sin la patología (p=0,002). Inmediatamente posterior a la extubación orotraqueal, más del 90% de la muestra presentó disfagia. No hubo diferencia significativa en el nivel FILS ni asociación significativa en el grado de severidad de la disfagia entre sujetos con y sin COVID-19. Tampoco hubo diferencia significativa en el nivel FILS entre los grupos a los 10 días post-extubación. El nivel FILS a los 10 días aumentó significativamente en aquellos sujetos con COVID-19 (p=0,016) y sin COVID-19 (p=0,004). En la muestra, el nivel FILS y grado de severidad de la disfagia de los pacientes con y sin COVID-19 no mostraron diferencias estadísticas, siendo alto el porcentaje de disfagia en ambos grupos, lo que se podría asociar a la intubación orotraqueal y al tubo orotraqueal. Es necesaria la incorporación del fonoaudiólogo dentro de los equipos de Unidades de Pacientes Críticos para el manejo de los pacientes con COVID-19 y disfagia. Además, se recomienda continuar con más estudios en el área.