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FEEDING DETERRANCE OF SOLANUM ELEAGN1FOUU (SOLANALES, SOLANACEAE) AGAINST STORED GRAIN PESTS

EFECTO ANTIALIMENTARIO DE EXTRACTOS DE SOLANUM ELEAGNIFOLIUM (SOLANALES, SOLANACEAE) EN INSECTOS PLAGA DE ALMACENAJE

Author
Descamps, Lilian Renée

Sánchez Chopa, Carolina

Full text
http://revistas.umce.cl/index.php/actaent/article/view/2500
Abstract
Tribolium castaneum and Sitophilus oryzae are the major pests found in Ingeniero White Port, Bahía Blanca, Argentina, one of the most important overseas ports of the country. The widespread use of synthetic insecticides has led to many negative consequences like insecticide resistance resulting in increasing attention given to natural Products. Therefore the objective of this work was to evaluated the alterations produced on the nutritional physiology on T. castaneum larvae and adults, and S. oryzae adults, by polar extracts from leaves and from fruits of S. eleagnifolium. To evalúate the antifeeding activity and the alteration in the nutritional physiology, disks of wheat flour with ethanolic Solutions of the extracts were prepared at concentrations of 0.75,1.6 and 2.4 mg/disk. A control group with ethanol treated disks was prepared. For 72 h these disk were offer to the insects. The weight of the disks and weight of insects were registered before and after the treatment. The nutritional indices were calculated: Relative growth rate (RGR) = (A-B)/(B x day), where A = weight of insects alive on the third day/number of insects alive on the third day; B = original weight of insects/ total number of insects; relative consumption rate (RCR) = D/(B x day), where D = biomass ingested (mg)/number of insects alive on the third day; efficiency of conversión of ingested food (ECI) (%) = (RGR/RCR) x 100 and antifeeding Índex (AI) (%) = [(C-T)/ C] x 100 was calculated where C = consumption of control disks (mg) and T = consumption of treated disks (mg). The polar extracts significantly (p< 0.05) reduced RGR, RCR and ECI in T. castaneum larvae and adults and S. oryzae adults. At the major doses, feeding deterrent action (IA%) was found. In consecuense, the ethanol extracts from leaves and fruits of S. eleagnifolium, produce an antifeedant effect on larvae of T. castaneum and adults of T. castaneum and S. oryzae.
 
Tribolium castaneum y Sitophilus oryzae son las plagas más frecuente en el área de influencia del Puerto de Ing. White, Bahía Blanca, Argentina. La aplicación de productos químicos es la práctica más recurrente para su control, pero la presión continua con estos productos ha conducido en nuestro país a la aparición de resistencia. En consecuencia, otros métodos deberían implementarse para el control de insectos plaga de grano almacenado. Así, los productos naturales derivados de plantas se muestran como una alternativa interesante. El objetivo de este trabajo fue calcular los índices alimentarios para evaluar la fisiología nutricional de larvas de 25 días de T. castaneum y de adultos de 3 a 4 días de T. castaneum y de S. orpzae frente a los extractos etanólicos de hojas y frutos de S. eleagnifolium. Para obtener los índices alimentarios, durante 72 hs se les ofreció a los insectos discos de harina tratados con diluciones etanólicas de los extractos. Las concentraciones utilizadas fueron 0,75, 1,6 y 2,4 mg de extracto/disco. Se preparó un grupo control con discos tratados con el solvente solo. Se determinó el peso de cada disco y de los insectos, antes y después de cada experimento. Se calcularon los siguientes índices alimentarios: Tasa de Crecimiento Relativa (TCR = (A-B)/ (Bxdía), donde A = peso de los insectos vivos al tercer día /n° de insectos vivos al tercer día y B = peso original de los insectos /n° total de insectos; Tasa Relativa de Consumo (TRC = D/(Bxdía), donde D = biomasa ingerida (mg)/n° de insectos vivos al tercer día; Eficiencia de Conversión del Alimento Ingerido (ECAI)(%) = (TCR/TRC)xlOO y el índice Antialimentario (IA)(%) = [(C-Tj/C) xlOO, donde C = consumo de los discos en el control (mg) y T = consumo de los discos tratados (mg). Ambos extractos redujeron en forma significativa la TCR (p < 0,05), la TRC (p < 0,05) y la ECAI% (p <0,05) en todos los insectos y estadios evaluados. Por otra parte, se obtuvieron valores positivos del IA% a la mayor dosis empleada. De este resultado se puede inferir que los extractos etanólicos de hojas y de frutos de S. eleagnifolium, producen un efecto antialimentario en larvas de T. castaneum y en adultos de T. castaneum y de S. orpzae.
 
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