• Journals
  • Discipline
  • Indexed
  • Institutions
  • About
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  •   Home
  • Universidad Católica del Norte
  • Estudios Atacameños
  • View Item
  •   Home
  • Universidad Católica del Norte
  • Estudios Atacameños
  • View Item

The municipal chemical laboratory of Antofagasta. Food hygiene and local government in the nitrate north. Chile, 1894-1906

El laboratorio químico municipal de Antofagasta. Higiene alimentaria y gobierno local en el norte salitrero. Chile, 1894-1906

Author
Correa Gómez, María José

Chávez Zúñiga, Pablo

Full text
http://revistas.ucn.cl/index.php/estudios-atacamenos/article/view/4771
10.22199/issn.0718-1043-2022-0001
Abstract
This article studies the Antofagasta Municipal Chemical Laboratory in northern Chile in the late nineteenth century. Throughout the documents of the Municipal Archive, local press and Journals of Hygiene, it analyzes the main features of this new politic and its contribution to food hygiene, in a region recently incorporated to the country. The study suggests that the early creation of the laboratory, which answered critical needs of the nitrate area, gave to this institution special features, and also integrates with more general processes of food control in a national level. In this context the laboratory worked as an emergent agency who established food hygiene and safety standards, as well as a specific hygiene policies and practices.
 
El artículo estudia el Laboratorio Químico Municipal de Antofagasta, en el norte minero chileno, entre 1894 y 1906. A través de documentos del Archivo Municipal de la ciudad, de la prensa local y de revistas de higiene nacionales, analiza algunas particularidades de la nueva política alimentaria inaugurada por la institución en la provincia y su aporte sanitario en un territorio incorporado recientemente al país. Propone que la temprana creación del laboratorio, que respondió a necesidades relevantes de la zona salitrera, le otorgó a esta institución características especiales, y también lo integró con procesos más generales de control alimentario a nivel nacional. En este contexto, el laboratorio funcionó como instancia emergente que estableció estándares de higiene y seguridad alimentaria, así como políticas y prácticas científicas específicas, con limitaciones vinculadas con la precariedad de la intervención sanitaria y con los problemas sociopolíticos más estructurales enfrentados por la sociedad pampina.
 
Metadata
Show full item record
Discipline
Artes, Arquitectura y UrbanismoCiencias Agrarias, Forestales y VeterinariasCiencias Exactas y NaturalesCiencias SocialesDerechoEconomía y AdministraciónFilosofía y HumanidadesIngenieríaMedicinaMultidisciplinarias
Institutions
Universidad de ChileUniversidad Católica de ChileUniversidad de Santiago de ChileUniversidad de ConcepciónUniversidad Austral de ChileUniversidad Católica de ValparaísoUniversidad del Bio BioUniversidad de ValparaísoUniversidad Católica del Nortemore

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister
Dirección de Servicios de Información y Bibliotecas (SISIB) - Universidad de Chile
© 2019 Dspace - Modificado por SISIB