Antioxidant rich medicinal plants as a potential candidate to treat gastric ulcer
Plantas medicinales ricas en antioxidantes como candidatas potenciales para tratar la úlcera gástrica
Author
Altaf, Sidra
Abbas, Rao Zahid
Akhtar, Tayyaba
Siddique, Faisal
Mahmood, Muhammad Shahid
Khan, Muhammad Kasib
Ziaf, Khurram
Rafay, Muhammad
Khan, Muhammad Azam
Abbas, Asghar
ur Rehman, Tauseef
Aguilar Marcelino, Liliana
Zia, Muhammad
Khater, Hanem Fathy
Saeed, Nahla Muhammad
Abbasi, Karim Yar
Full text
https://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/35910.37360/blacpma.23.22.5.41
Abstract
Oxidative stress is a key cause of gastrointestinal disorders, primarily stomach ulcers. Multiple intrinsic and extrinsic mechanisms caused the body to produce reactive oxygen species (ROS). The body's antioxidant defense system protects against these reactive species. When the degree of ROS production exceeds the normal range, the body's natural defense system fails to neutralize these dangerous free radicals, necessitating need for an exogenous source of natural antioxidants. Natural herbal remedies have been widely employed as antioxidants to relieve oxidative stress in gastric ulcers. Polyphenols, tannins, essential oils, flavonoids, notably quercetin, carotenoids, vitamin C, vitamin A, and minerals are among the molecules of immense interest in bioassays due to their significant antioxidant effects. In the present review, several natural anti-ulcer medicinal plants along with their antioxidative mechanism have been reported. Electronic databases including PubMed, Google Scholar and Scopus were explored to identify the antioxidant and gastroprotective potential of all the plants. El estrés oxidativo es una causa clave de trastornos gastrointestinales, principalmente úlceras estomacales. Múltiples mecanismos intrínsecos y extrínsecos hacen que el cuerpo produzca especies reactivas de oxígeno (ROS). El sistema de defensa antioxidante del cuerpo protege contra estas especies reactivas. Cuando el grado de producción de ROS excede el rango normal, el sistema de defensa natural del cuerpo no logra neutralizar estos peligrosos radicales libres, lo que requiere de una fuente exógena de antioxidantes naturales. Los remedios herbales naturales se han empleado ampliamente como antioxidantes para aliviar el estrés oxidativo en las úlceras gástricas. Los polifenoles, los taninos, los aceites esenciales, los flavonoides, en particular la quercetina, los carotenoides, la vitamina C, la vitamina A y los minerales se encuentran entre las moléculas de mayor interés en los bioensayos debido a sus importantes efectos antioxidantes. En la presente revisión se han reportado varias plantas medicinales naturales antiulcerosas junto con su mecanismo antioxidante. Se exploraron bases de datos electrónicas como PubMed, Google Scholar y Scopus para identificar el potencial antioxidante y gastroprotector de todas las plantas.
Metadata
Show full item recordRelated items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
Potential of botanical driven essential oils against Haemonchus contortus in small ruminants
Fayaz, Muhammad Rashid; Abbas, Rao Zahid; Abbas, Asghar; Khan, Muhammad Kasib; Raza, Muhammad Asif; Israr, Muhammad; Khan, Junaid Ali; Mahmood, Muhammad Shahid; Saleemi, Muhammad Kashif; Rehman, Tauseef ur; Zaman, Muhammad Arfan; Sindhu, Zia ud Din. Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas; Vol. 18 No. 6: November 2019; 533-543 -
Therapeutic potential of medicinal plants against Leishmaniasis: a public health concern
Hussain, Kashif; Abbas, Rao Zahid; Abbas, Asghar; Raza, Muhammad Asif; Mahmood, Muhammad Shahid; Imran, Muhammad; Khan, Muhammad Kasib; Rafay, Muhammad. Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas; Vol. 20 No. 2: March 2021; 123-131 -
Acaricidal and insecticidal effects of essential oils against ectoparasites of veterinary importance
Abbas, Asghar; Abbas, Rao Zahid; Zafar Iqbal, Sabiqaa Masood; Khan, Muhammad Kasib; Saleemi, Muhammad Kashif; Raza, Muhammad Asif; Mahmood, Muhammad Shahid; Khan, Junaid Ali; Sindhu, Zia ud Din. Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas; Vol 17, No 5: BLACPMA, Septiembre 2018; 441 - 452