Optimization of ultrasound-assisted extraction of phenolic compounds and flavonoids from Hortia oreadica leaf
Optimización de la extracción asistida por ultrasonido de compuestos fenólicos y flavonoides de la hoja de Hortia oreadica
Author
Portela, Roberto Campos
Fiuza, Tatiana de Sousa
Bezerra, Debborah Gonçalves
Bailão, Elisa Flávia Luiz Cardoso
de Paula, Joelma Abadia Marciano
de Paula, José Realino
Borges, Leonardo Luiz
Full text
https://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/37810.37360/blacpma.23.22.6.60
Abstract
Hortia oreadica is indiscriminated used by people from Cerrado. However, vegetable raw material quality is decisive in obtaining intermediate and final products. So, this study aimed to establish quality parameters of H. oreadica. For this, we performed the phytochemical screening of H. oreadica leaf and identified the best extractive conditions for phenolic compounds and flavonoids using factorial experimental design, varying the alcoholic strength, extraction temperature, and solid/liquid ratio in the ultrasound-assisted extraction method. The optimum extraction condition for phenolic compounds and flavonoids was 60% alcoholic strength, 40°C temperature, and a solid/liquid ratio of 8 mg/mL. Under this setting, the phenolic and flavonoid contents were 0.171 ± 0.002 mg/mL (predicted value = 0.165) and 0.087 ± 0.002 mg/mL (predicted value = 0.084), respectively. The optimized extraction parameters could be upscaled to develop pharmaceutical drugs or nutraceutical products from this non-traditional plant species using an eco-friendly approach. Hortia oreadica es utilizada indiscriminadamente por la gente del Cerrado. Sin embargo, la calidad de la materia prima vegetal es determinante en la obtención de productos intermedios y finales. Por lo tanto, este estudio tuvo como objetivo establecer parámetros de calidad de H. oreadica. Para ello, realizamos el tamizaje fitoquímico de la hoja de H. oreadica e identificamos las mejores condiciones extractivas para compuestos fenólicos y flavonoides mediante un diseño experimental factorial, variando el grado alcohólico, la temperatura de extracción y la relación sólido/líquido en el método de extracción asistido por ultrasonido. La condición óptima de extracción para compuestos fenólicos y flavonoides fue de 60% de grado alcohólico, 40°C de temperatura y una relación sólido/líquido de 8 mg/mL. Bajo esta configuración, los contenidos de fenoles y flavonoides fueron 0,171 ± 0,002 mg/mL (valor previsto = 0,165) y 0,087 ± 0,002 mg/mL (valor previsto = 0,084), respectivamente. Los parámetros de extracción optimizados podrían ampliarse para desarrollar fármacos o productos nutracéuticos a partir de esta especie de planta no tradicional utilizando un enfoque ecológico.