Show simple item record

Diabetes mellitus, factores asociados y entorno alimentario en áreas pequeñas de un aglomerado urbano de Argentina

dc.creatorMarro, M. Jimena
dc.creatorBallejo, Christian
dc.creatorAlazraqui, Marcio
dc.date2023-07-03
dc.date.accessioned2023-07-06T16:23:18Z
dc.date.available2023-07-06T16:23:18Z
dc.identifierhttps://revistasaludpublica.uchile.cl/index.php/RCSP/article/view/71177
dc.identifier10.5354/0719-5281.2022.71177
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/232198
dc.descriptionIntroduction: The objective was to estimate the prevalence of diabetes mellitus (DM), obesity, low le vel of physical activity, average daily consumption of fruits and vegetables, and the density of healthy food businesses according to small areas of the Mar del Plata-Batán urban setting, Argentina, in 2013. Materials and methods: Ecological design with data from the National Survey of Risk Factors, the National Population and Housing Census, and the active businesses dataset at the municipal level. Direct estimators, Fay-Herriot (FH), and their coefficients of variation (CV) were calculated using the small area estimation methodology for the following indicators: prevalence of low level of physical activity, obesity, DM, and an average of the daily consumption of servings of fruits and vegetable. The density of healthy food businesses was calculated. The small areas were ten urban areas and nine periurban areas. Choropleth maps were generated using Jenk natural breaks. Results: The median prevalence of DM was 13.05% (min.: 8.69, max.: 14.51%), and that of obesity was 20.54% (min.: 12.04, max.: 26.82%). The prevalence of DM showed an in verse relationship with a healthy food environment and a direct relationship with obesity. The FH estimator calculation improved the CV’s efficiency associated with the direct estimator. Discussion: In conclusion, unequal distribution of chronic diseases, related factors, and food environment was found in an urban setting in Argentina. The consolidated nucleus of the city showed a high concentration of healthy food businesses and a low prevalence of obesity and DM.en-US
dc.descriptionIntroducción: El objetivo fue estimar la prevalencia de diabetes mellitus (DM), obesidad, bajo nivel de actividad física, promedio de consumo diario de frutas y verduras y densidad de negocios de alimentos saludables en áreas pequeñas del aglomerado Mar del Plata-Batán, Argentina, en 2013. Materiales y Métodos: Se utilizó un diseño ecológico con datos de la Encuesta Nacional de Factores de Riesgo (ENFR) 2013, el Censo Nacional de Población, Hogares y Viviendas 2010 y la base municipal de comercios activos a abril de 2019. Se calcularon estimadores directos, Fay-Herriot (FH) y sus coeficientes de variación (CV) utilizando la metodología de estimaciones en áreas pequeñas para los indicadores: prevalencia de bajo nivel de actividad física, obesidad, DM y promedio de consumo diario de porciones de frutas y verduras. Se calculó la densidad de negocios de alimentos saludables. Las áreas pequeñas fueron 10 zo nas urbanas y 9 periurbanas. Se generaron mapas de coropletas utilizando cortes naturales. Resultados: La mediana de la prevalencia de DM fue 13,05% (mín.: 8,69, máx.: 14,51%) y la de obesidad 20,54% (mín.: 12,04, máx.: 26,82%). La prevalencia de DM mostró una relación inversa con la densidad de negocios saludables y directa con la obesidad. El cálculo del estimador FH mejoró la eficiencia del CV asociado al estimador directo. Discusión: En conclusión, se encontró una desigual distribución de enfermedades crónicas, factores asociados y entorno alimentario en un aglomerado urbano de Argentina. El núcleo consolidado de la ciudad mostró alta concentración de negocios de alimentos saludables junto con baja prevalencia de obesidad y DM.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherFacultad de Medicina, Universidad de Chilees-ES
dc.relationhttps://revistasaludpublica.uchile.cl/index.php/RCSP/article/view/71177/73367
dc.rightsDerechos de autor 2023 Revista Chilena de Salud Públicaes-ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0es-ES
dc.sourceRevista Chilena de Salud Pública; Vol. 26 Núm. 2 (2022); p. 140-153es-ES
dc.source0719-5281
dc.source0717-3652
dc.subjectDiabetes Mellituses-ES
dc.subjectPrevalenciaes-ES
dc.subjectAnálisis de Área Pequeñaes-ES
dc.subjectEntorno Construidoes-ES
dc.subjectDiabetes Mellitusen-US
dc.subjectPrevalenceen-US
dc.subjectSmall-Area, Analysisen-US
dc.subjectBuilt Environmenten-US
dc.titleDiabetes mellitus, associated factors and food environment in small areas of an urban setting in Argentinaen-US
dc.titleDiabetes mellitus, factores asociados y entorno alimentario en áreas pequeñas de un aglomerado urbano de Argentinaes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record