Bioactivity of Myrtus communis from the Montenegro coastline
Bioactividad de Myrtus communis del litoral de Montenegro
Author
Bugarin, Dušan
Mitić-Ćulafić, Dragana
Svirčev, Emilija
Šundić, Miloje
Mimica-Dukić, Neda M.
Full text
https://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/39810.37360/blacpma.24.23.1.5
Abstract
Although numerous studies have demonstrated the biomedical potential of Myrtus communis L., (Myrtaceae) data on myrtle from Montenegro are scarce. To evaluate antioxidant, antimutagenic and antibacterial activity of myrtle methanolic extracts. Antioxidant activity was evaluated by measuring free radicals scavenging activity, reducing power and enzyme inhibition. The strongest scavenging activity was towards DPPH radical (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) (IC50 1.69-2.25 mg/mL) and superoxide anion (IC50 0.56 to 0.88 mg/mL), followed by high reducing power (428-472 mgAA/g.DE) and inhibition of XOD (IC50 0.308-0.6261mg/mL). Antimutagenic activity was evaluated in reverse mutation assays with Escherichia coli WP2 oxyR mutant IC202 and deficient in the induction of antioxidant enzymes. The myrtle extracts strongly inhibited mutagenesis induced by t-BOOH, reaching 70% at the highest concentration applied. Antimicrobial activity was examined on eight different bacterial strains. Gram-positive bacteria, S. epidermis, S. aureus and M. flavus demonstrated the highest sensitivity towards extracts (MICs 4.5-9 mg/mL), but significantly lower towards essential oil (MIC 0.42-3.32 mg/mL). Aunque numerosos estudios han demostrado el potencial biomédico de Myrtus communis L., (Myrtaceae), los datos sobre el mirto de Montenegro son escasos. Evaluar la actividad antioxidante, antimutagénica y antibacteriana de extractos metanólicos de mirto. La actividad antioxidante se evaluó midiendo la actividad de eliminación de radicales libres, el poder reductor y la inhibición enzimática. La actividad secuestrante más fuerte fue hacia DPPH radical (IC50 1.69-2.25 mg/mL) y radicales de anión superóxido (IC50 0.56 a 0.88 mg/mL), seguido de alto poder reductor (428-472 mgAA/g.DE) e inhibición de XOD (IC50 0,308-0,6261 mg/mL). La actividad antimutagénica se evaluó en ensayos de mutación inversa con Escherichia coli WP2 oxyR mutante IC202 y deficiente en la inducción de enzimas antioxidantes. Los extractos de mirto inhibieron fuertemente la mutagénesis inducida por t-BOOH, alcanzando el 70% a la mayor concentración aplicada. La actividad antimicrobiana se examinó en ocho cepas bacterianas diferentes. Las bacterias grampositivas, S. epidermis, S. aureus y M. flavus demostraron la sensibilidad más alta hacia los extractos (MIC 4.5-9 mg/mL), pero significativamente más baja hacia el aceite esencial (MIC 0.42-3.32 mg/mL). Los resultados muestran la gran perspectiva nutrafarmacéutica de la especie montenegrina Myrtus communis.