Chemical composition and antimicrobial activity of essential oil of Alpinia menghaiensis S.Q. Tong & Y.M. Xia in S.Q. Tong from Vietnam
Composición química y actividad antimicrobiana de aceite escencial de Alpinia menghaiensis S.Q. Tong y Y. M. Xia en S.Q. Tong de Vietnam
Author
Huong, Le Thi
Linh, Le Duy
Dai, Do Ngoc
Giwa-Ajeniya, Abdulatif Olufemi
Ogunwande, Isiaka Ajani
Full text
https://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/40310.37360/blacpma.24.23.1.10
Abstract
The chemical constituents and antimicrobial activity of the essential oil isolated from the rhizomes of Alpinia menghaiensis S.Q. Tong & Y.M. Xia in S.Q. Tong from Vietnam was studied and reported. The techniques of gas chromatography (GC) and gas chromatography coupled with mass spectrometry (GC/MS) were used to characterize the chemical constituents of the essential oil while the microdilution assay was used to evaluate the antimicrobial activity. The main compounds identified in the rhizome essential oil consist of β-pinene (46.5%), β-phellandrene (25.7%) and α-pinene (8.5%). The studied essential oil inhibited the growth of Pseudomonas aeruginosa ATCC27853 with minimum inhibitory concentrations (MIC) value of 15.32 μg/mL ± 0.01, and median inhibitory concentration (IC50) value of 32.0 ± 0.01 μg/mL. The essential oil also displayed activity against Staphylococcus aureus ATCC25923 (MIC 31.57 ± 0.01 μg/mL) and Bacillus cereus ATCC14579 (MIC, 34.21 μg/mL ± 0.01 μg/mL), and IC50 value of 64.0 ± 0.01 μg/mL. This is the first report on the rhizome oil composition, as well as the antimicrobial of essential oils from A. menghaiensis. The paper discusses further the comparative analysis of essential oils from A. menghaiensis. Se investigaron los componentes químicos y la actividad antimicrobiana del aceite escencial aislado de los rizomas de Alpinia menghaiensis S.Q. Tong & Y. M. Xia en S.Q. Tong de Vietnam. Se usaron las técnicas de cromatografía de gases (GC) y cromatografía de gases con espectrometría de masas (GC/MS) para caracterizar los componentes químicos del aceite escencial, mientras que se utilizó un ensayo de microdilución para evaluar la actividad antimicrobial. Se identificaron los componentes principales en el aceite escencial del rizoma, compuesto de β-pineno (46.5%), β-fellandreno (25.7%) y α-pineno (8.5%). El aceite escencial estudiado inhibió el crecimiento de Pseudomonas aeruginosa ATCC27853 con concentraciones de actividad mínima inhibitoria (MIC) de 15.32 μg/mL ± 0.01, y una mediana de concentración inhibitoria (IC50) de 32.0 ± 0.01 μg/mL. El aceite escencial también mostró actividad contra Staphylococcus aureus ATCC25923 (MIC 31.57 ± 0.01 μg/mL) y Bacillus cereus ATCC14579 (MIC, 34.21 μg/mL ± 0.01 μg/mL), y valor IC50 de 64.0 ± 0.01 μg/mL. Este es el primer reporte sobre la composición del aceite de rizoma, así como de las propiedades antimicrobianas de los aceites escenciales de A. menghaiensis. El artículo discute el análisis comparativo de los aceites escenciales de A. menghaiensis.