In Cherán no one dies of hunger": ethnobiology contributions to food security
En Cherán nadie se muere de hambre”: aportes de la etnobiología a la seguridad alimentaria
Author
González Rivadeneira, Tania
Argueta Villamar, Arturo
Abstract
The present paper addresses the importance of ethnobiology for research on food systems, especially in rural communities whose interaction with nature is intrinsic to agricultural practices, hunting, gathering pants and fungi, also food preparation. We present different ways to get and to consume food of Cheran, a P´urhépecha community, where the annual cycle determines food production and consumption. At the end we stress the importance of this kind of researches, where ethnobiology approach could be the key to solve political problems concerning food segurity. El presente trabajo aborda la importancia de la etnobiología en las investigaciones sobre sistemas alimentarios, especialmente de comunidades rurales cuya interacción con la naturaleza es intrínseca a las prácticas agrícolas, de cacería, de recolección de plantas y hongos, y de preparación de alimentos. Se presentan las formas de obtención y consumo de alimentos en la comunidad P´urhépecha de Cherán, en donde el ciclo anual determina la producción de alimentos y su consumo. Al finalizar, se enfatiza la importancia de este tipo de investigaciones en donde el enfoque etnobiológico puede ser clave para resolver problemas políticos concernientes a la seguridad alimentaria.