Water scarcity and COVID-19 mortality in rural chilean areas
Escasez hídrica y letalidad por COVID-19 en zonas rurales chilenas
Author
Huaico-Malhue, Ana Isabel
Santibañez-Orellana, Claudia Patricia
Jaque-Castillo, Edilia del Carmen
Ojeda-Leal, Carolina
Full text
https://revistas.ubiobio.cl/index.php/RU/article/view/520710.22320/07183607.2023.26.48.01
Abstract
The COVID-19 pandemic, caused by the spread of the SARS-CoV-2 virus around the world in March 2020, severely affected many areas of people’s life and health. Among the main ways to prevent its spread is by washing hands and food with soap and water. However, the latter is scarce in several municipalities of Chile, highlighting the difficulties of water supply at a national level. This work investigates the relationship between municipalities decreed by the government as being in a situation of water scarcity and the COVID-19 mortality levels found in rural areas between March 2020 and June 2021. Statistical data were used from different databases to correlate mortality rates with the level of municipal development and access to a drinking water network. A negative correlation was obtained between high COVID-19 mortality and low levels of communal development and connection to the drinking water network. As a result, it is deemed necessary to take into account geographical variables, such as water scarcity, in the generation of public health policies and water resource management. La pandemia de COVID-19, la cual fue provocada por la propagación a nivel mundial del virus SARS-CoV-2 en marzo 2020, ha impactado severamente en muchos ámbitos de la vida y la salud de las personas. Dentro de las principales formas de prevención de la propagación del coronavirus está el lavado frecuente de manos y alimentos, con jabón y agua. Este último es un recurso escaso en varios municipios de Chile, evidenciando dificultades en el abastecimiento de agua a nivel nacional. El presente trabajo indaga la relación entre los municipios decretados en situación de escasez hídrica por el gobierno y los niveles de letalidad al COVID-19 presentados en zonas rurales entre marzo del año 2020 y junio del año 2021. A través de datos estadísticos obtenidos de diferentes bases de datos se correlacionaron las tasas de letalidad con el nivel de desarrollo municipal y el acceso a la red de agua potable. Se obtuvo una correlación negativa entre la alta letalidad al COVID-19 y los bajos niveles de desarrollo comunal y conexión a la red de agua potable, por lo que se considera necesario contemplar las variables geográficas, tales como lo es la escasez hídrica, en la generación de políticas de salud pública y gestión de los recursos hídricos.