Assessment of adolescents with anorexia nervosa and atypical anorexia nervosa monitored as outpatient
Evaluación de adolescentes con anorexia nerviosa y anorexia nerviosa atípica controlados ambulatoriamente
Author
Torrejón Silva, Claudia
Arellano Montiel, Evelyn
Pascual Moreno, Maria del Pilar
Bravo Jiménez, Paulina
Yohannessen Vásquez, Karla
Full text
https://www.revistachilenadepediatria.cl/index.php/rchped/article/view/493210.32641/andespediatr.v95i4.4932
Abstract
Among the restrictive eating and eating disorders, anorexia nervosa (AN) and atypical anorexia nervosa (AAN) are the ones that present the greatest medical complications.Objective: Describe the characteristics of patients with AN and AAN and their differences in demographic and clinical parameters.Patients and Method: The records of patients <19 years of age with AN admitted to Clinica Santa María between 2013 and 2019 were reviewed. The evolution time, amenorrhea, z-BMI, percentage and speed of weight loss, and complications were recorded. Results were expressed as mean and standard deviation or median and range. Comparisons were made using the Mann-Whitney test, the t-student test, and the chi-square test; Pearson’s coefficient was used for correlations.Results: 76 patients with AN were admitted (64% AAN). The median age was 15.4 years. AN and AAN differed in age at diagnosis (p<0.03), z-BMI (p<0.001), bradycardia (p<0.009), blood pressure (p<0.003), and cholesterol (p<0.02), without other differences. The z-BMI correlated with heart rate (r=0.39 p<0.002); systolic pressure (r=0.43 p<0.000), and HDL (r=-0.39 p<0.005). The percentage of weight loss was correlated with time of amenorrhea (r=0.27 p< 0.05); alanine aminotransferase (r=0.0.37 p< 0.031), and HDL (r=0.47 p< 0.001) and the speed of weight loss with glycemia (r=-0.46 p<0.001) and urea nitrogen (r=-0.39 p<0.005).Conclusion: AAN was the most frequent AN condition in this sample and variables such as the percentage and speed of weight loss were as important as BMI in medical complications. Dentro de los trastornos de la alimentación y la ingesta de tipo restrictivo la anorexia nerviosa (AN) y la anorexia nerviosa atípica (ANA) son los que presentan mayores complicaciones médicas.Objetivo: Describir las características de pacientes con AN y ANA y sus diferencias en parámetros demográficos y clínicos.Pacientes y Método: Se revisaron los registros de pacientes < 19 años con AN ingresados en Clínica Santa María entre 2013-2019. Se registró tiempo evolución, amenorrea, zIMC, porcentaje y velocidad de la pérdida de peso y complicaciones. Los resultados se expresaron como promedio y desviación estándar o mediana y rango. Las comparaciones se hicieron utilizando la prueba Mann-Whitney, t-student y prueba chi-cuadrado; para las correlaciones se utilizó el coeficiente de Pearson.Resultados: Ingresaron 76 pacientes con AN (64% ANA). Mediana de edad 15,4 años. AN y ANA se diferenciaron en edad de diagnóstico (p < 0,03)), zIMC (p < 0,001), bradicardia (p < 0,009), presión arterial (p < 0,003) y colesterol (p < 0,02), sin otras diferencias. El zIMC se correlacionó con frecuencia cardíaca (r = 0,39 p < 0,002); presión sistólica (r = 0,43 p < 0,000) y HDL (r = -0,39 p < 0,005). El porcentaje de pérdida de peso con el tiempo de amenorrea (r = 0,27 p< 0,05); alanino aminotransferasa (r = 0,0,37 p < 0,031) y HDL (r = 0,47 p < 0,001) y la velocidad de pérdida de peso con la glicemia (r = -0,46 p < 0,001) y nitrógeno ureico (r = -0,39 p < 0,005)Conclusión: La ANA fue el tipo de AN más frecuente en esta muestra y variables como el porcentaje y la velocidad de pérdida de peso fueron tan importantes como IMC en las complicaciones médicas.
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