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The influence of the type of birth and maternal diet on the period of breastfeeding

Author
Rosito, Daniela Benites

Gomes, Erissandra

Figueiredo, Márcia Cançado

Flores, Ingrid de Lima

Wisniewski, Fernanda

Carletto-Körber, Fabiana

Full text
http://www.joralres.com/index.php/JOR/article/view/joralres.2014.037
10.17126/joralres.2014.037
Abstract
The prenatal aspects may influence the duration of breastfeeding of newborns, which when reduced harm to their development brings cranio-orofacial. Correlate the type of delivery and maternal diet with breastfeeding period. This was a descriptive study based on the records of the medical records of 820 dyads of mothers and newborns participating in the University Extension Baby Clinic. The results were analyzed, considering a significance level of 5%. The absence of complications during pregnancy was a positive factor for the occurrence of vaginal delivery in 94% of the sample (p< 0.001). It was found a high percentage of cesarean delivery (43%). The number of caesarean sections in women with cariogenic diet was higher than in women with non-cariogenic diet. The women who have a cariogenic diet does not have a tendency to breastfeed their children for more than 6 months (p<0.01). Also there was an association between vaginal delivery and longer period of 6 months of breastfeeding (p<0.001). The collected sample mode of delivery and maternal diet influence the duration of breastfeeding.Key words: breastfeeding, child-birth, cariogenic dietLa influencia del tipo de nacimiento y dieta materna en el período de lactancia.Los aspectos prenatales pueden influir en la duración de la lactancia materna de los recién nacidos y cuando ésta se reduce puede alterar el desarrollo cráneo- orofacial. El objetivo de esta investigación fue correlacionar el tipo de parto y la dieta materna con el tiempo de duración de la lactancia materna. Se realizó un estudio descriptivo sobre la base de los registros de las historias clínicas de 820 binomios madres-recién nacidos asistentes a la Clínica del Bebé de Extensión Universitaria. Se analizaron los resultados, considerando un nivel de significación del 5%. La ausencia de complicaciones durante el embarazo fue un punto positivo para la ocurrencia de parto vaginal en el 94% de la muestra (p < 0,001). Se encontró un alto porcentaje de partos por cesárea (43%). El número de cesáreas en mujeres con dieta cariogénica fue mayor que en las mujeres con la dieta no cariogénica. Las mujeres que tienen una dieta no cariogénica tenían una tendencia a amamantar a sus hijos durante más de 6 meses (p<0,01). También hubo una asociación entre el parto vaginal y mayor período de 6 meses de lactancia materna (p<0,001). En la muestra analizada el tipo de parto y la dieta materna influencian la duración de la lactancia materna.Palabras clave: lactancia materna, parto, dieta cariogénica.
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