Knowledge and application in hygienic practices in food preparation and self-report of food poisoning in Chilean homes
Conocimiento y aplicación en prácticas higiénicas en la elaboración de alimentos y auto-reporte de intoxicaciones alimentarias en hogares chilenos
dc.contributor | en-US | |
dc.contributor | es-ES | |
dc.creator | Torres, Jairo | |
dc.creator | Voisier, Andres | |
dc.creator | Berríos, Ingrid | |
dc.creator | Pitto, Nicole | |
dc.creator | Durán Agüero, Samuel | |
dc.date | 2018-11-25 | |
dc.date.accessioned | 2019-04-16T14:41:27Z | |
dc.date.available | 2019-04-16T14:41:27Z | |
dc.identifier | http://revinf.cl/index.php/revinf/article/view/245 | |
dc.identifier.uri | http://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/40777 | |
dc.description | Background: Foodborne diseases in the home are considered a problem at the national level, however, there is little information about household handling habits. Aim: To Identify the hygienic practices of people who prepare food at home and self-reporting food intoxication in Chilean homes. Material and Methods: A survey with 15 questions was made in google docs, containing questions about food handling practices and self-reporting food intoxication. Results: 2024 people were surveyed. Ninety six percent prepare food at home, of the total whom cook, 88% of respondents consider important good food handling practices at home, 76% say they know about the concept of cross contamination, however , more than 40% start their purchase in supermarkets with dairy and meat products which indicates that there is a high probability of cold chain loss, 56% of respondents indicate that they defrost food at room temperature, and with respect to fruits or vegetables only 12.5% use a disinfectant. Of the total number of respondents, 17% indicated that they had suffered food poisoning and of these only 64% attended the doctor. Conclusion: Although it is argued to have knowledge about good food handling practices, some important practices are not carried out. | en-US |
dc.description | Introducción: Las enfermedades transmitidas por alimentos en el hogar son consideradas una problemática nacional; sin embargo, existe poca información sobre hábitos de manipulación en el hogar. Objetivo: Determinar el conocimiento y aplicación de prácticas higiénicas en la elaboración de alimentos y auto-reporte de intoxicaciones alimentarias en hogares chilenos. Material y Métodos: Se confeccionó una encuesta de 15 preguntas en formato google docs, se consultó sobre prácticas de manipulación de alimentos en el hogar y auto-reporte de intoxicaciones alimentarias. Resultados: Se encuestó a 2.024 personas. Noventa y seis por ciento elabora alimentos en el hogar; del total que lo hace, 88% de los encuestados considera importante las buenas prácticas de manipulación de alimentos en el hogar y 76% asegura saber sobre la contaminación cruzada. Más de 40% inicia su compra en los supermercados con productos lácteos y cárnicos, generando una pérdida de cadena de frío; 56% de los encuestados indica que descongelan los alimentos a temperatura ambiente. Con respecto a frutas o verduras, sólo 12,5% utiliza un desinfectante. Del total de los que elaboran alimentos en el hogar, 17% indica haber sufrido una intoxicación alimentaria y de éstas, sólo 64% asiste al médico. Conclusión: A pesar de que se considera importante las buenas prácticas de manipulación de alimentos en el hogar, estas prácticas no son ejecutadas. | es-ES |
dc.format | application/pdf | |
dc.language | spa | |
dc.publisher | Sociedad Chilena de Infectología | es-ES |
dc.relation | http://revinf.cl/index.php/revinf/article/view/245/102 | |
dc.rights | Copyright (c) 2018 Revista Chilena de Infectología | es-ES |
dc.rights | https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0 | es-ES |
dc.source | Revista Chilena de Infectología; Vol. 35, Núm. 5 (2018): Octubre | es-ES |
dc.source | 0717-6341 | |
dc.source | 0716-1018 | |
dc.subject | en-US | |
dc.subject | Hygienic practices; diseases transmitted by food; food handling | en-US |
dc.subject | Epidemiología | es-ES |
dc.subject | Prácticas higiénicas; enfermedades trasmitidas por alimentos; manipulación de alimentos | es-ES |
dc.title | Knowledge and application in hygienic practices in food preparation and self-report of food poisoning in Chilean homes | en-US |
dc.title | Conocimiento y aplicación en prácticas higiénicas en la elaboración de alimentos y auto-reporte de intoxicaciones alimentarias en hogares chilenos | es-ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | |
dc.type | en-US | |
dc.type | en-US | |
dc.type | es-ES | |
dc.type | es-ES |
This item appears in the following Collection(s)
-
Revista Chilena de Infectología
[0-9]{4}