Show simple item record

Meningitis e hipoacusia por manipulación de carne porcina

dc.contributoren-US
dc.contributores-ES
dc.creatorMoraga, Juan
dc.creatorFica, Alberto
dc.creatorNavarrete, Braulio
dc.creatorHenríquez, Ruby
dc.creatorNavarrete Asenjo, Claudio
dc.date2019-01-28
dc.date.accessioned2019-04-16T14:41:34Z
dc.date.available2019-04-16T14:41:34Z
dc.identifierhttp://revinf.cl/index.php/revinf/article/view/334
dc.identifier.urihttp://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/40827
dc.descriptionZoonotic meningitis by Streptococcus suis has been described occasionally in Chile and linked to pig farmers in the south of the country. We report a female case that developed acute bacterial meningitis by this agent, two days after handling a piece of raw swine meat. She did not participate on swine breeding nor visited farms. Diagnosis was obtained by CSF culture. A severe hearing loss and not recovered despite corticosteroids use and antimicrobial treatment, without others complications. Meningitis by S. suis is emerging as a new pathogen and linked to swine in different forms. Hypoacusis happens frequently with this agent.en-US
dc.descriptionEn Chile se han descrito ocasionalmente casos de meningitis zoonótica por Streptococcus suis ligados a criaderos de cerdos en el sur del país. Presentamos el caso de una mujer que desarrolló un cuadro de meningitis aguda bacteriana por este agente dos días después de manipular un cerdo faenado. No tenía crianza de cerdos ni visitaba granjas de animales. El diagnóstico fue establecido por el cultivo del LCR. Desarrolló una hipoacusia profunda que no mejoró a pesar del uso de corticoesteroides ni tratamiento antimicrobiano, sin otras complicaciones. La meningitis por S. suis es una condición emergente y ligada a porcinos en diferentes formas. La hipoacusia es una complicación frecuente con este agente.es-ES
dc.format
dc.languagespa
dc.publisherSociedad Chilena de Infectologíaes-ES
dc.relationhttp://revinf.cl/index.php/revinf/article/view/334/142
dc.rightsCopyright (c) 2019 Revista Chilena de Infectologíaes-ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0es-ES
dc.sourceRevista Chilena de Infectología; Vol. 35, Núm. 6 (2018): Diciembrees-ES
dc.source0717-6341
dc.source0716-1018
dc.subjecten-US
dc.subjectBacterial meningitis; Streptococcus suis; hearing loss; swineen-US
dc.subjectes-ES
dc.subjectMeningitis bacteria; Streptococcus suis; hipoacusia; cerdoes-ES
dc.titleMeningitis and hypoacusia due to swine meat handlingen-US
dc.titleMeningitis e hipoacusia por manipulación de carne porcinaes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeen-US
dc.typeen-US
dc.typees-ES
dc.typees-ES


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record