Prevalence and antimicrobial behavior of Campylobacter jejuni and Campylobacter coli in children with diarrhea in Loja city, Ecuador
Prevalencia y caracterización del perfil de susceptibilidad antimicrobiana de Campylobacter jejuni y Campylobacter coli en niños con diarrea de la ciudad de Loja, Ecuador
Author
Simaluiza, Rosa
Toledo, Zorayda
Fernández, Heriberto
Abstract
Introduction: Campylobacter is an important agent of diarrhea in humans. In Ecuador, the information on Campylobacter is scarce and there are not antecedents about antimicrobial susceptibility. Objective: To describe Campylobacter prevalence in children with diarrhea and their behavior against five antimicrobials in vitro. Method: We studied 253 children with diarrhea aging 7 months to 9 years who consulted for diarrhea in two hospitals in the city of Loja. Fecal samples were cultured and identification by tests by phenotypic tests and multiplex PCR. Susceptibility to 5 antibiotics was determined by the disc-diffusion method. Results: Campylobacter was found in 16 (6.3%) children, being C. jejuni the most frequent one (5.1%), followed by C. coli (1.2%). All strains were susceptible to gentamicin and ampicillin/clavulanic acid, being found low resistance to ampicillin and erythromycin and high resistance to ciprofloxacin. Introducción: Campylobacter es un importante agente de diarrea en el ser humano. En Ecuador, la información sobre Campylobacter es escasa y no existen antecedentes de susceptibilidad antimicrobiana. Objetivo: Describir la prevalencia de Campylobacter en niños con diarrea y su comportamiento in vitro frente a cinco antimicrobianos. Método: Se estudiaron 253 niños entre siete meses y 9 años de edad, que consultaron por diarrea en dos hospitales de la ciudad de Loja. Se realizó cultivo de muestras fecales e identificación por pruebas fenotípicas y por RPC múltiple. La susceptibilidad antimicrobiana fue determinada por el método de difusión en disco. Resultados: Campylobacter fue diagnosticado en 16 (6,3%) de las muestras, aislándose C. jejuni en 13 (5,1%) y C. coli en 3 (1,2%). Todas las cepas fueron susceptibles a gentamicina y ampicilina/ ácido clavulánico, con baja resistencia a ampicilina y eritromicina y alta resistencia a ciprofloxacina.
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