Sea surface temperature estimation from NOAA-AVHRR satellite data: validation of algorithms applied to the northern coast of Chile
Estimación de la temperatura superficial del mar desde datos satelitales NOAAAVHRR: validación de algoritmos aplicados a la costa norte de Chile
Author
Parra, Juan C.
Morales, Luis
Sobrino, José A.
Romero, Juan
Full text
http://lajar.ucv.cl/index.php/rlajar/article/view/vol39-issue1-fulltext-1810.3856/vol39-issue1-fulltext-18
Abstract
The present article applies and compares three split-window (SW) algorithms, which allowed the estimation of sea surface temperature using data obtained from the Advanced Very High Resolution Radiometer (AVHRR) on board the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) series of satellites. The algorithms were validated by comparison with in situ measurements of sea temperature obtained from a hydrographical buoy located off the coast of northern Chile (21°21’S, 70°6’W; Tarapacá Region), approximately 3 km from the coast. The best results were obtained by the application of the algorithm proposed by Sobrino & Raissouni (2000). The mean and standard deviation of the differences between the temperatures measured in situ and those estimated by SW were 0.3º and 0.8ºK, respectively. Se aplicaron y compararon tres algoritmos del tipo Split-Window (SW), que permitieron estimar la temperatura superficial del mar desde datos aportados por el sensor Advanced Very High Resolution Radiometer (AVHRR), a bordo de la serie de satélites de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). La validación de los algoritmos fue lograda por comparación con mediciones in situ de temperatura del mar provenientes de una boya hidrográfica, ubicada frente a la costa norte de Chile (21º21’S, 70º6’W; Región de Tarapacá), a 3 km de la costa aproximadamente. Los mejores resultados se obtuvieron por aplicación del algoritmo propuesto por Sobrino & Raissouni (2000). En efecto, diferencias entre la temperatura medida in situ y la estimada por SW, permitieron evidenciar una media y desviación estándar de 0,3º y 0,8ºK, respectivamente.