• Journals
  • Discipline
  • Indexed
  • Institutions
  • About
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  •   Home
  • Pontificia Universidad Católica de Valparaíso
  • Latin American Journal of Aquatic Research
  • View Item
  •   Home
  • Pontificia Universidad Católica de Valparaíso
  • Latin American Journal of Aquatic Research
  • View Item

Why are Brazilian deep-demersal fish resources valuable? An analysis of the size of edible flesh and its chemical composition

¿Por qué son valorados los recursos pesqueros demersales y de profundidad brasileños? Análisis del tamaño de los filetes y su composición bioquímica

Author
Martínez Musoles, María Jesús

Alvarez Perez, José Angel

Pessatti, Marcos

Loyola Twardowsky Bova, Michelli

Full text
http://lajar.ucv.cl/index.php/rlajar/article/view/vol44-issue5-fulltext-7
10.3856/vol44-issue5-fulltext-7
Abstract
Slope trawl fisheries of the southeastern and southern region off Brazil operate at 250-500 m depths, being basically sustained by three target-species: hake (Merluccius hubbsi), codling (Urophycis mystacea) and monkfish (Lophius gastrophysus), together with other high-priced species landed as incidental captures. These and all other species landed by the slope trawl fleet were sampled from commercial catches, differentiating between shelf/shelf-break species and slope species. Each species was characterized by ex-vessel price, carcass yield and chemical composition: water content and protein content as percentage of wet and dry mass. The differences found in the chemical composition of the slope species, relative to the shallower group, seemed to reflect adaptations for particular environmental factors; most likely low light levels in deeper areas. Their muscles were richer in water and lower in protein and lipids. Ex-vessel prices correlated better with these characteristics than with the edible fraction, revealing that slope fishes exploited off Brazil are appreciated more by their organoleptic characteristics, given by the chemical composition, than by the per-unit profit of the species.
 
Las pesquerías de arrastre de talud de la región sudeste y sur de Brasil operan principalmente entre 250-500 m de profundidad, siendo básicamente sostenidas por sus especies objetivo: merluza (Merluccius hubbsi), brótola de profundidad (Urophycis mystacea) y rape (Lophius gastrophysus), junto con otras especies de elevado valor comercial desembarcadas como capturas incidentales. Éstas y todas las demás especies desembarcadas por la flota de arrastre de talud, fueron muestreadas a partir de las capturas comerciales, diferenciando entre especies de plataforma/borde de plataforma y especies de talud. Para cada especie se determinó el precio de primera venta, el rendimiento del cuerpo y la composición química: contenido en agua y contenido proteico como porcentaje de materia húmeda y seca. Las diferencias encontradas en la composición proximal de las especies de talud, en relación al grupo de menor profundidad, parecen reflejar adaptaciones a factores ambientales particulares; principalmente por la menor luminosidad en aguas más profundas. La musculatura fue más rica en agua y más pobre en proteínas y lípidos. Los precios de primera comercialización se correlacionaron con dichas características más que con la fracción comestible, revelando que las especies de talud explotadas en aguas brasileñas son más valoradas por sus características organolépticas, dadas por la composición química, que por su aprovechamiento individual.
 
Metadata
Show full item record
Discipline
Artes, Arquitectura y UrbanismoCiencias Agrarias, Forestales y VeterinariasCiencias Exactas y NaturalesCiencias SocialesDerechoEconomía y AdministraciónFilosofía y HumanidadesIngenieríaMedicinaMultidisciplinarias
Institutions
Universidad de ChileUniversidad Católica de ChileUniversidad de Santiago de ChileUniversidad de ConcepciónUniversidad Austral de ChileUniversidad Católica de ValparaísoUniversidad del Bio BioUniversidad de ValparaísoUniversidad Católica del Nortemore

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister
Dirección de Servicios de Información y Bibliotecas (SISIB) - Universidad de Chile
© 2019 Dspace - Modificado por SISIB