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Chemical characterization of the essential oil from leaves of basil genotypes cultivated in different seasons

Caracterización química del aceite esencial de hojas genotipos de albahaca cultivados en diferentes estaciones del año

Author
Pinto, Jéssika Andreza Oliveira

Blank, Arie Fitzgerald

Nogueira, Paulo Cesar Lima

Arrigoni-Blank, Maria de Fátima

Andrade, Thiago Matos

Sampaio, Taís Santos

Pereira, Katily Luize Garcia

Full text
https://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/68
Abstract
The aim of this study was to evaluate the concentration and chemical composition of the essential oil the leaves of basil cultivars and hybrids cultivated in different cropping seasons: dry season and rainy season. The variables evaluated were the content and composition of essential oils in the two seasons. The essential oil content ranged from 0.66% to 3.21% in the dry season and from 0.80% to 4.20% in the rainy season. The major compounds found among the genotypes were linalool, methyl chavicol, neral, geranial, eugenol, and methyl (E)-cinnamate, defining the formation of five groups in each season, classified in the following chemotypes: methyl chavicol (Group 1), citral (neral+geranial) (Group 2), methyl cinnamate (Group 3), linalool (Group 4), and intermediate linalool (Group 5). All the traits evaluated had heritability (h²) greater than 95% and high CVg/CVe ratio values. The cropping season affected the content and chemical compositions of basil essential oil.
 
El objetivo de este estudio fue evaluar la concentración y composición química del aceite esencial las hojas de cultivares de albahaca e híbridos cultivados en diferentes temporadas de cultivo: estación seca y estación lluviosa. Las variables evaluadas fueron la contenido y la composición de los aceites esenciales en las dos estaciones. La contenido de aceite esencial varió de 0.66% a 3.21% en la estación seca y de 0.80% a 4.20% en la estación lluviosa. Los principales compuestos encontrados entre los genotipos fueron linalool, metilchavicol, neral, geranial, eugenol y metil (E)-cinamato, definiendo la formación de cinco grupos en cada estación, clasificados en los siguientes quimiotipos: metil chavicol (Grupo 1), citral (neral + geranial) (Grupo 2), cinamato de metilo (Grupo 3), linalool (Grupo 4) y linalol intermedio (Grupo 5). Todos los rasgos evaluados mostraron una heredabilidad (h²) mayor que el 95% y altos valores de relación CVg/CVe. La temporada de cultivo afectó la contenido y las composiciones químicas del aceite esencial de albahaca.
 
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