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Effect of meteorological elements on the content and composition of Aloysia triphylla (L´Hérit) Britton essential oil

Efecto de los elementos meteorológicos sobre el contenido y la composición del aceite esencial de Aloysia triphylla (L´Hérit) Britton

Author
Prochnow, Daiane

Caron, Braulio Otomar

Heinzmann, Berta Maria

Garlet, Quelen Iane

Fontana, Daniele Cristina

Schmidt, Denise

Full text
https://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/91
10.37360/blacpma.19.18.3.20
Abstract
The concentration and composition of an essential oil can vary according to environmental variations and seasonal periods. The objective of this study was to correlate meteorological elements with the content and concentration of components of Aloysia triphylla essential oil, for the four seasons of the year. The experiment was conducted in a plastic greenhouse of the UFSM, Frederico Westphalen campus – RS, Brazil, in a complete randomized blocks design during the four seasons, with three repetitions. The meteorological data were collected with the aid of a compact meteorological station, in order to characterize the environment in which the species was conducted. The evaluations were carried out at the middle date of each season. It was observed a correlation between the meteorological variables with the essential oil production and its components. According to the analysis, there influence of the temperature on the essential oil contents, considering that the maximum temperature shows a direct positive influence on the concentration of limonene and negative for spathulenol.
 
El contenido y la composición de un aceite esencial pueden variar según las variaciones ambientales y los períodos estacionales. El objetivo de este estudio fue correlacionar los elementos meteorológicos con el contenido y la concentración de los componentes del aceite esencial de Aloysia triphylla, para las cuatro estaciones del año. El experimento se realizó en un invernadero de plástico de la UFSM, campus de Frederico Westphalen - RS, Brasil, en un diseño completo de bloques al azar durante las cuatro estaciones, con tres repeticiones. Los datos meteorológicos se recopilaron con la ayuda de una estación meteorológica compacta, para caracterizar el entorno en el que se realizó la especie. Las evaluaciones se llevaron a cabo en la fecha media de cada temporada. Se observó una correlación entre las variables meteorológicas con la producción de aceites esenciales y sus componentes. De acuerdo con el análisis, existe una influencia de la temperatura en los contenidos de aceites esenciales, considerando que la temperatura máxima muestra una influencia positiva directa sobre la concentración de limoneno y negativa para el espatulenol.
 
Metadata
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