Inhibition of α-glucosidase, pancreatic lipase, and antioxidant property of Myrcia hatschbachii D. Legrand containing gallic and ellagic acids
Inhibición de la α-glucosidasa, la lipasa pancreática y la propiedad antioxidante de Myrcia hatschbachii D. Legrand que contiene ácidos gálico y elágico
Author
Gatto, Larissa Junqueira
de Oliveira, Gustavo Rezende Bellei
Rech, Katlin Suellen
Moura, Paula Francislaine
Gribner, Caroline
Merino, Francis José Zortéa
Avila, Suelen
Dias, Josiane de Fatima Gaspari
Miguel, Obdulio Gomes
Miguel, Marilis Dallarmi
Full text
https://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/16110.37360/blacpma.21.20.3.18
Abstract
Several species of the Myrcia genus have been used in folk medicine to treat diabetes. Therefore, the aim of this work was to investigate the inhibitory activity of α-glucosidase and pancreatic lipase in the crude extract (EBF) and in the ethyl acetate fraction (FFA) of Myrcia hatschbachii, as well as to identify isolated phenolic compounds and to evaluate the antioxidant property and preliminary in vitro toxicity against Artemia salina. EBF (IC50: 3.21 μg/mL) and FFA (IC50: 1.14 μg/mL) showed inhibitory activity superior to acarbose (IC50: 193.65 μg/mL). In addition, they showed inhibitory effects of pancreatic lipase (IC50: 556.58 μg/mL for EBF and 532.68 μg/mL for FFA), antioxidant potential, absence of preliminary toxicity and presence of gallic and ellagic acids in FFA. The relevant results in the inhibition of α-glucosidase and pancreatic lipase motivate new studies for the development of herbal medicines that assist in the treatment of diabetic patients. Varias especies del género Myrcia se han utilizado en la medicina popular para tratar la diabetes. Por lo tanto, el objetivo de este trabajo fue investigar la actividad inhibitoria de la α-glucosidasa y la lipasa pancreática en el extracto crudo (EBF) y en la fracción de acetato de etilo (FFA) de Myrcia hatschbachii, así como identificar compuestos fenólicos aislados y evaluar la propiedad antioxidante y toxicidad in vitro preliminar contra Artemia salina. EBF (IC50: 3.21 μg/mL) y FFA (IC50: 1.14 μg/mL) mostraron una actividad inhibitoria superior a la acarbosa (IC50: 193.65 μg/mL). Además, mostraron efectos inhibitorios de la lipasa pancreática (IC50: 556.58 μg/mL para EBF y 532.68 μg/mL para FFA), potencial antioxidante, ausencia de toxicidad preliminar y presencia de ácidos gálico y elágico en FFA. Los resultados relevantes en la inhibición de la α-glucosidasa y la lipasa pancreática motivan nuevos estudios para el desarrollo de medicamentos a base de hierbas que ayudan en el tratamiento de pacientes diabéticos.