Antibacterial activity of Lippia alba, Myrcia lundiana and Ocimum basilicum essential oils against six food-spoiling pathogenic microorganisms
Actividad antibacteriana de los aceites esenciales de Lippia alba, Myrcia lundiana y Ocimum basilicum contra seis microorganismos patógenos que estropean los alimentos
Author
Couto, Hyrla Grazielle Silva de Araujo
Barbosa, Ana Andréa Teixeira
Nizio, Daniela Aparecida de Castro
Nogueira, Paulo Cesar de Lima
Arrigoni-Blank, Maria de Fatima
Pinto, Jéssika Andreza Oliveira
Alves, Mercia Freitas
Pinto, Vanderson dos Santos
Blank, Arie Fitzgerald
Full text
https://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/16310.37360/blacpma.21.20.3.20
Abstract
The aim of this study was to undertake a screening experiment on essential oils (EO) of Myrcia lundiana, Ocimum basilicum and Lippia alba against six food-spoiling pathogenic bacteria. Seventy-two (72) samples were initially analyzed for antimicrobial activity based on the agar diffusion test. The minimum inhibitory (MIC) and bactericidal (MBC) concentrations were determined for the 12 samples which showed greatest antimicrobial potential in this stage. Two samples of L. alba, three samples of M. lundiana and seven samples of O. basilicum showed a MIC of 0.12-125 μL/mL for the six tested bacteria. Of these, the EO of O. basilicum cultivar Maria Bonita stood out with the lowest MIC and MBC. Thus, a mixture simulating this essential oil was prepared from commercial standards of the compounds (±)-linalool, geraniol and 1,8-cineole. Significantly higher MIC and MBC were detected in the simulation compared to the respective EO, suggesting a synergistic effect between compounds. El objetivo de este estudio fue realizar un experimento de detección en aceites esenciales (AE) de Myrcia lundiana, Ocimum basilicum y Lippia alba contra seis bacterias patógenas que estropean los alimentos. Setenta y dos (72) muestras fueron analizadas inicialmente para la actividad antimicrobiana basada en la prueba de difusión en agar. Se determinaron las concentraciones mínimas inhibitoria (CMI) y bactericida (CMB) para las 12 muestras que mostraron el mayor potencial antimicrobiano en esta etapa. Dos muestras de L. alba, tres muestras de M. lundiana y siete muestras de O. basilicum mostraron un CMI de 0.12-125 μL/mL para las seis bacterias analizadas. De estos, el AE de O. basilicum cultivar Maria Bonita se destacó con el CMI y CMB más bajos. Por lo tanto, se preparó una mezcla que simula este aceite esencial a partir de los estándares comerciales de los compuestos de (±)-linalol, geraniol y 1,8-cineol. Se detectaron CMI y CMB significativamente más altos en la simulación en comparación con el AE respectivo, lo que sugiere un efecto sinérgico entre los compuestos.