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Metabolites in Conocarpus erectus leaves attenuate α-amylase activity by modulating amino acid residues of α-amylase: an in vitro and docking study

Los metabolitos en las hojas de Conocarpus erectus atenúan la actividad de la α-amilasa al modular los residuos de aminoácidos de la α-amilasa: un estudio in vitro y de acoplamiento

Author
Raza, Syed Ali

Ch, Ayoub Rashid

Mumtaz, Muhammad Waseem

Bashir, Sadia

Ahmad, Maqsood

Touqeer, Tooba

Mukhtar, Hamid

Akhtar, Muhammad Tayyab

Ali, Sajed

William, James

Full text
https://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/248
10.37360/blacpma.22.21.3.21
Abstract
The antioxidant activity and the inhibitory potential of α-amylase of lyophilized hydroethanolic extracts of Conocarpus erectus leaves obtained by ultrasonication were determined. The most potent extract was subjected to ultra-high performance liquid chromatography system equipped with mass spectrometer for metabolite identification. The identified metabolites were docked in α-glucosidase to assess their binding mode. The results revealed that 60% ethanolic extract exhibited highest ferric reducing antioxidant power (4.08 ± 0.187 mg TE/g DE) and α-amylase inhibition (IC50 58.20 ± 1.25 μg/mL. The metabolites like ellagic acid, 3-O-methyl ellagic acid, ferujol, 5, 2´-dihydroxy-6,7,8-trimethyl flavone and kaempferol glucoside were identified in the extract and subjected to molecular docking studies regarding α-amylase inhibition. The comparison of binding affinities revealed 3-O-methyl ellagic acid as most effective inhibitor of α-amylase with binding energy of -14.5911 kcal/mol comparable to that of acarbose (-15.7815 kcal/mol). The secondary metabolites identified in the study may be extended further for functional food development with antidiabetic properties.
 
Se determinó la actividad antioxidante y el potencial inhibidor de la α-amilasa de extractos hidroetanólicos liofilizados de hojas de Conocarpus erectus obtenidos por ultrasónicación. El extracto más potente se sometió a un sistema de cromatografía líquida de ultra alto rendimiento equipado con un espectrómetro de masas para la identificación de metabolitos. Los metabolitos identificados se acoplaron en α-glucosidasa para evaluar su modo de unión. Los resultados revelaron que el extracto etanólico al 60% exhibió el mayor poder antioxidante reductor férrico (4.08 ± 0.187 mg TE/g DE) e inhibición de la α-amilasa (IC50 58.20 ± 1.25 μg/mL. Los metabolitos como el ácido elágico, 3-O-metil elágico ácido, ferujol, 5, 2´-dihidroxi-6,7,8-trimetil flavona y kaempferol glucósido se identificaron en el extracto y se sometieron a estudios de acoplamiento molecular con respecto a la inhibición de la α-amilasa. La comparación de las afinidades de unión reveló 3-O-metil El ácido elágico como inhibidor más eficaz de la α-amilasa con una energía de unión de -14,5911 kcal/mol comparable a la de la acarbosa (-15,7815 kcal/mol). Los metabolitos secundarios identificados en el estudio pueden ampliarse aún más para el desarrollo funcional de alimentos con propiedades antidiabéticas.
 
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